- Akutt kuttfare

- Akutt kuttfare

Goldman Sachs spår at it-investeringene vil stupe med fire prosent neste år, med en smell allerede i første kvartal.

Investeringsbanken Golden Sachs har i en rapport spådd dramatikk i it-verdenen, skriver Finansavisen. Banken spår en nedgang på fire prosent i investeringer, og it-budsjettene blir barbert både i USA, Vest-Europa, Canada og Japan, står det i rapporten.

En undersøkelse selskapet har gjennomført viser at investeringsdirektører først vil kutte i konsulentutgifter. 34 prosent vil redusere kostnader relatert til pc-er og servere, mens 32 prosent vil spare på programvareinnkjøp.

Finansbransjen, som de seneste år har stått for den største andelen it-investeringer, vil kutte rundt 20 prosent av investeringene sine i 2009, og det bare i USA.

Allerede første kvartal

- Første kvartal kan bli et av de verste noensinne for programvareselskapene. Det kan føre til kutt i antall ansatte på fem prosent eller mer, sier Citigroup-analytiker Brent Thill til Bloomberg.

Alle bransjer kutter for tiden i budsjetter, men foreløpig har kuttene ikke foregått på teknologiplan, ifølge Ken McGee i Gartner.

- Selv om etterspørselen har svekket seg, har ikke budsjettkuttene begynt å slå inn på teknologiordrene, sier han til Bloomberg.

Men nå kan altså dette snart bli en realitet, og da kan det bli en smell, frykter mange.

Sap, Ibm og Sun får det beintøft

- Det er en usunn overensstemmelse mellom hvordan økonomien ser ut og antall it-selskaper som sier at deres ansatte har det ekstremt travelt, sier McGee.

Særlig IBM, Sap og Sun vil merke dette, skriver Goldman Sachs i sin rapport. IBM vil miste markedsandeler og Sap er ifølge Sachs-analytiker Sarah Friar i en vanskelig posisjon siden programvaren dreier seg om lønn og personalsystemer. Men verst ser det ut for Sun. Friar mener selskapet lager for dårlig spesifisert utstyr til en for dyr pris.

- Investeringsdirektører vi snakker med har allerede kuttet ut Sun, og dette har akselerert, sier hun til Bloomberg.

Les om:

IT-Karriere