Ansvarlig gründer

INTERVJUET: Eirik Chambe-Eng var med å starte en norsk teknologisuksess som ble solgt til utlandet. Var nå det så galt?

Publisert Sist oppdatert

Facebook-venner av Eirik Chambe-Eng får et bestemt inntrykk av at sjokolademousse er en vesentlig bestanddel i hans liv. Ved juletider la han ut bilde av en tradisjonell fransk julekubbe, bûche de noël, basert på masse sjokolade og egg.

- Hva er det med deg og sjokolade?

- Visste du at Iphones Siri svarer "sjokolade" når du spør om meningen med livet? Jeg har alltid vært sjokoholiker. Under en reise i Frankrike som tjueåring kom jeg over sjokolademousse og falt fullstendig. Sjokolademousse er fascinerende. Det virker så enkelt; med bare to ingredienser, egg og mørk sjokolade, kan man lage verdens herligste og luftigste dessert. Men for å få det til må man være dyktig, nøyaktig og tålmodig, ikke så ulikt programmering, egentlig. Jeg fikk tak i en oppskrift den gangen, men hjemme i Norge ble det bare til saus. Så jeg måtte gifte meg fransk for å finne ut av det, svarer Chambe-Eng med mer enn ett smil.

- Jeg fikk være med min svigerinne på kjøkkenet, og der oppdaget jeg hemmeligheten - sjokoladen smeltes, men må så kjøles ned til 28 grader før du har i eggeplommene. Det sto det ikke noe om i noen av oppskriftene jeg hadde lest.

- Apropos oppskrifter. Hva er oppskriften på å bygge en teknologibedrift som kan selges til Nokia?

- Oppskriften på det er å fokusere på å ikke selge butikken. Vi startet Trolltech helt uten noen exit-strategi. Vi ville bygge god firmakultur, lage gode produkter og få fornøyde kunder. Det starter med fornøyde medarbeidere.

- Første gang jeg intervjuet deg og Haavard Nord sa dere at dere bare ville ansette programmerere som er bedre enn dere selv?

- Ja, vi fortsatte med det. I grunnen brydde vi oss om to ting hos folk: At de var flinke programmerere og at de fungerte godt i team. Vi blaffen i alt annet, så vi ansatte en del fargerike personer. De aller beste er ofte litt spesielle. Kontakt med nye kandidater foregikk som regel over nettet og vi hentet folk fra alle verdenshjørner. Av og til bare gnistret det under brainstorming. Jeg er ganske stolt av å ha vært med på å bygge opp et så sterkt fagmiljø i Norge.

- Vi hadde en tøff ansettelsesprosess. Den siste testen besto i å møte en gruppe fra Trolltech på fem-seks personer og presentere et eller annet kandidaten valgte selv. Alle i gruppen hadde vetorett, så om bare én var imot, ble ikke kandidaten ansatt. Grunnen var at noe av det dyreste du kan gjøre i en bedrift er å ansette feil folk.

- Så nå er Trolltech flyttet til Mummidalen og nok et norsk it-eventyr ferdig?

- Nei, da. Vi har vært veldig fornøyde med hvordan Nokia har håndtert teknologimiljøene i Australia, Berlin og her i Oslo. Alle trodde Nokia var ute etter Qtopia, som vi hadde laget for mobile enheter, men det var hovedproduktet Qt de var ute etter.

- Det første Nokia gjorde var å porte Qt til sin Symbian-plattform. Så utviklet de sammen med Intel Meego for smartmobiler basert på Linux og Qt. Den første velfungerende Qt-telefonen er altså Nokia N9 med Meego.

- Og det ser ut til å bli den siste med Meego også?

- Det ser sånn ut. Jeg mener Nokia har både muskler og merkevaretyngde til å gå videre med Meego. I stedet velger de Microsoft, og det tror jeg ikke var noe smart trekk. Da det ble kjent, skrev jeg på Facebook: "Endelig er det kommet noen på topp i Nokia som kan ta avgjørelser. Dessverre er det feil avgjørelse".

- Nokia eier fortsatt Qt og har gjort noe vi aldri torde gjøre fullt ut. De har lisensiert det ut i LGPL åpen kildekode. Det betyr at du kan ta det i bruk for å bygge lukkede applikasjoner, altså åpner det for gratis kommersiell utvikling og ytterligere spredning av Qt.

- Det høres ut som om å bli kjøpt opp av Nokia ikke var et tap for Norge?

- Absolutt ikke. De satser proft på Qt og har holdt utviklerkonferanser i Beijing, Tokyo og andre steder med høyere deltakelse enn hva vi kunne fått til. De har investert i Trolltech og ansatt flere utviklere i Norge.

- Men ble ikke Qt solgt videre til finske Digia?

- Kundedatabasen og supporten gikk til Digia, som opprettet kontor i Oslo. Rettighetene til produktet Qt sitter fortsatt Nokia med.

- Hva holder du på med for tiden?

- Jeg bruker mye tid sammen med familien, som jeg gjorde altfor lite av i femten år. Sist vår kom vi tilbake fra en syv måneders reise jorda rundt. En over 20 år gammel drøm jeg og kona endelig fikk realisert. Ellers sitter jeg i styrene til programvareselskapene Gaiaware, Objectplanet og Cellvision. Og ikke minst jobber jeg i styret i stiftelsen Trolltech Foundation.

- Da vi startet Trolltech, bestemte vi oss for at om dette går bra, så vil vi bidra tilbake til samfunnet. Det ble til at vi opprettet en stiftelse med fem prosent av aksjene i Trolltech. Etter salget til Nokia sitter stiftelsen med 32 millioner kroner, og har i to omganger delt ut en million kroner i mikrolån til over 29.000 låntakere. Det er veldig givende å se at stiftelsen gjør en forskjell der ute. Vi planlegger også å støtte konkrete prosjekter i utviklingsland framover.

INTERVJUET

Navn: Eirik Chambe-Eng

Stilling: Arbeidsløs slask (han sier så)

Aktuell med: Sjokolademousse og Nokia