Apple vs. Microsoft - tallenes tale

Apple vs. Microsoft - tallenes tale

Utfordreren overtok tronen for et år siden. Siden har de ikke sett seg tilbake.

For snart et år siden gikk Apple for første gang i historien forbi Microsoft i markedsverdi.

Apples børsverdi oversteg verdien av Microsoft, selv om sistnevnte selskap hadde høyere omsetning og dobbelt så høy resultatmargin. Aksjemarkedet på Wall Street bedømte åpenbart vekstpotensialet i Apple som en viktigere faktor enn nåværende regnskapstall, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

I morgen legger Apple frem resultatene for siste kvartal, mens Microsofts rapport kommer neste uke. I mellomtiden har vi knust noen tall og sett på situasjonen i historisk perspektiv.

Børsverdi

De to selskapene lå temmelig jevnt på vårparten i fjor, men slik er det ikke lengre. Siden 26. mai 2010, da Apple krøp forbi Microsoft for første gang, har Apples børsverdi steget fra 223 milliarder dollar til mer enn 306 milliarder dollar (per 14. april). På samme tid har verdien av Microsoft falt fra 219 milliarder dollar til 212 milliarder dollar.

Konklusjon: Wall Street anser Apples vekstpotensial og generelle fremtidsutsikter som mer attraktive enn Microsofts. Investorene hadde rett i fjor, men bare tiden vil vise om vurderingene fortsatt holder mål tatt i betraktning selskapets høye aksjepris.

Markedsandel

Hvordan er situasjonen utenfor aksjemarkedet, i kampen om teknologibrukerne? Microsoft har opprettholdt en overlegen ledelse når det gjelder operativsystem på stasjonærmaskiner, med rundt 92 prosent av markedet fra 2005 til 2009 (siste tilgjengelige tall fra IDC). Andelen Mac OS X har variert mellom 3,5 til 4 prosent.

Apple tok en betydelig ledelse i smarttelefonkappløpet og kapret 15,7 prosent av verdensmarkedet i fjor, sammenlignet med bare 4,2 prosent for Microsoft. Likevel spår både Gartner og IDC at Microsofts Windows Phone kommer til å danke ut Apples Ios i mobilmarkedet innen 2015, og Gartner anslår 19,5 prosent markedsandel for Microsoft mot 17,2 prosent for Apple.

Apple hadde i tillegg en formidabel dominans i markedet for nettbrett, med hele 87,4 prosent av markedet i fjor, ifølge IDC. Gartner spår at Apple vil beholde 69 prosent av markedet i år, og fortsatt ha 47 prosent markedsandel i 2015. Microsofts figurerer ikke i denne spådommen.

Konklusjon: I et område med kraftig vekst, nemlig smarttelefoner, spår flere analytikere at Microsoft til slutt vil komme ut på topp. Men i et annet vekstområde, nemlig nettbrett, blir Microsoft knust. Selskapet har imidlertid beholdt sin enorme ledelse på pc.

Investeringsverdi over tid

Hvis du kjøpte aksjer for tusen dollar i hvert selskap den 3. januar 2000, hva ville du sittet igjen med i april 2011? Når emisjoner og utbytte tas med i betraktningen, og vi utelater skatter og meglerkurtasje, ville du sittet igjen med 2.072 dollar i Microsoft-aksjer og 13.294 dollar i Apple-aksjer.

Og hvis du investerte tusen dollar i hvert selskap 26. mai i fjor, ville Apple-aksjen være verdt 1427 dollar i midten av april sammenlignet med 1033 dollar for Microsoft.

Konklusjon: Apple har vært det soleklart beste investeringsobjektet det siste tiåret.

Omsetning

Microsofts omsetning i finansåret 2006 var mer enn det dobbelte av Apples: 44,3 milliarder dollar mot 19,3 milliarder dollar. Siden da har Apple mer enn tredoblet omsetningen, mens Microsofts omsetning har lagt på seg nesten 50 prosent.

Konklusjon: Apples omsetning i finansåret 2010 var knepent høyere enn Microsofts, 65,2 milliarder dollar mot 62,5 milliarder dollar. (Microsofts finansår er fra juli til og med juni, mens Apples er fra oktober til og med september.)

Resultat

Microsofts resultat var seks ganger høyere enn Apples i deres respektive finansår i 2006. Apples netto inntjening har syvdoblet seg siden da, mens for Microsoft har den vokst med rundt 50 prosent.

Konklusjon: Selv om Microsoft fremdeles tjener mer enn Apple, har avstanden mellom dem minket betraktelig. Dersom dagens trender skulle vedvare, ville Apple sannsynligvis tjene mer enn Microsoft om et par år.

Antall ansatte

Microsoft sysselsetter fortsatt adskillig flere folk enn Apple, selv om Microsofts arbeidsstokk har sunket litt, fra 93.000 i 2009 til 89.000 i 2010. Antallet Apple-ansatte har vokst, med et betydelig hopp fra 34.300 i 2009 til 46.600 i 2010.

Konklusjon: Apples omsetning per ansatt i slutten av finansåret 2010 var betydelig høyere enn Microsofts: 1.4 millioner dollar mot 702.000 dollar. Videre var Apples avkastning per ansatt 300.429 dollar, mot 211.236 dollar for Microsoft.

Så hvordan ser det ut til slutt? Apple har imponert investorer i langt større grad enn Microsoft, til tross for at sistnevnte er betydelig større og fortsatt dominerer på pc. Apples nyfunne evne til å endre og også skape nye kategorier med produkter som Iphone og Ipad – og Ipod for noen år tilbake – synes å veie mye tyngre enn Microsofts sikre og stødige inntektsstrøm fra et modent marked. Likevel, ekspertene tror Microsoft kommer til å gå forbi Apple i smarttelefonmarkedet.

Konklusjon: De som for et år siden trodde at Apple kanskje var overpriset er blitt motbevist... så langt.

Les om:

IT-Karriere