Avansert svindel rammer nordmenn

Avansert svindel rammer nordmenn

Svært troverdig bløff kunne kostet nordmann 400.000 kroner.

Jerzy Marszalek ble nylig forsøkt svindlet, forteller Dagens Næringsliv (DN).

Han ble kontaktet på epost av en mann som kalte seg Paul Richings. Mannen ville kjøpe aksjene Marszalek eier i DK Group.

Med en pris på 600.000 kroner ville nordmannen tjent 400.000 kroner på salget, noe som hørtes ut som en "hyggelig handel", ifølge Marzalek.

Alt stemte

Marszalek mottok overbevisende dokumentasjon på at Richings virkelig representerte selskapet Langholm Capital; et troverdig investeringsselskap. "Richings" snakket også med nordmannen flere ganger på telefon, skriver DN. Og da han besøkte hjemmesiden til Langholm Capital fikk han bekreftet alt "Richings" fortalte.

- Han ga et svært troverdig inntrykk, forteller stavangermannen til avisen.

Men da venner reagerte på at han først måtte betale 400.000 kroner til en depositumkonto, undersøkte Marszalek saken nærmere. Og det viste seg at "Richings" slett ikke var den virkelige Paul Richings.

"Motsatt Nigeria-svindel"

Epostene og samtalene hadde gitt Marszalek svært gjennomarbeidet, men falsk, informasjon. Samt et virus. Dette skal ha sendt nordmannen til en falsk hjemmeside da han ville besøke Langholm Capital sine sider.

- Denne svindelen er det motsatte av primitive Nigeria-brev. Her har godt skolerte folk med god innsikt i teknologi lagt ned masse ressurser på å lage den perfekte svindel. Dette er avansert, sier Marszalek til Dagens Næringsliv.

Langholm Capital advarer på sine sider om flere tilfeller av svindelen. Og Finanstilsynet sier til avisen at de har sett flere eksempler på slik avansert svindel den siste tiden.

Les om:

IT-Karriere