I bakerste rekke

INTERVJUET: Programmerere som lager app-er til smarttelefoner blir kjendiser. De som programmerer servere og infrastruktur trekkes sjelden frem. Møt Baksia.

Publisert Sist oppdatert

Det stunder mot Javazone, og da er det på tide for Computerworld å intervjue utviklere igjen.

Backend-utviklerne Reidar Sollid, som er konsulent i Bouvet og Glenn Bech, som leder Java-avdelingen i Inmeta Consulting, skal på Javazone, men er mye mer interesserte i å snakke om sitt eget prosjekt, Baksia.

Det er visst ingen organisasjon, men om det hadde vært det, hadde den 218 medlemmer som treffes på såkalte "meetups".

Og det dreier seg om programmering mot infrastruktur og servere, såkalt "backend".

- Meetup-fenomenet brer om seg. Det er mye løsere enn organisering av typen Javabin, Dataforeningen og andre mer formelle forum. Vi synes vi har hatt kjempesuksess med 218 "bakstrebere", som vi kaller oss. Vi startet i juni 2011 og har hatt seks møter med 30-40 deltagere. Selv om vi er relativt ferske har vi bra moment, sier Sollid.

Det kan være på sin plass å vise til at frontend-programmerere har sin meetup-organisasjon. At Sollid og Bech spekulerer på hvem som kommer til å dra i gang "innsia", "utsia" og lignende setter vi på kontoen for humor og selvironi, og spør heller om hva som er så fint med meetups.

- Det er jo så enkelt å dra i gang. To til fire bestemmer seg for hva det skal dreie seg om, går på meetup.com og lager en side og innkaller til møte med faglig påfyll. Det er aldri noe problem å få selv de tyngste fagfolkene i tale, og de kommer gjerne og holder foredrag.

- Og hva går det i når det holdes foredrag i eller på baksia?

- Det dreier seg om utvikling på serversiden, men vi er ikke på noen måte låst på teknologi. Så vi har foredragsholdere fra Microsoft, miljøer rundt åpen kildekode og akademia. I Oslo går det i Java og .Net og alt i mellom. Hos oss får du treffe andre som jobber med det samme og se det siste innen teknologi og nye idéer, svarer Bech.

- Vi driver med kunnskapsutveksling. Det er mer oppmerksomhet på frontend, for det er jo mest synlig. Noen må slå et slag for serversiden, og det gjør vi, legger Sollid til.

- Hva er det som er spennende på serversiden, da?

- NoSQL, altså databaser som ikke er relasjonsdatabaser. Store datamengder, "Big data", krever andre løsninger enn relasjonsdatabaser. Og flere kjerne i prosessorene krever andre løsninger for parallell kjøring, svarer Bech.

- Ellers er vi gått sirkelen rundt i forhold til programmeringsspråk. Nå er vi på vei fra objektorienterte til funksjonsorienterte språk. Som for eksempel Erlang, sier Sollid.

- Er vi i skyen nå?

- Cloud har mest med drift å gjøre. Som utviklere forholder vi oss ikke til noen "sky", men til ressurser. Men it-sjefene er jo glade for å få prissatt tjenester, og der er jo sky-begrepet fint, sier Bech.

- Funksjonell og objektfunksjonell programmering med Erlang, Clojure, Scala og Lisp er språk som kommer. Og det er for å kunne prosessere store datamengder effektivt i minne. Disse språkene lager små elastiske enheter som kommuniserer gjennom meldinger og ikke deler variabler eller minne. Det hindrer låsing og gir effektive applikasjoner, hevder Sollid.

(Jo da, han sa Lisp – red. anm.)

- Du har samme problemstilling med samtidighet i frontend også, noe Mozilla søker å håndtere med sitt eget språk Rust, forteller Sollid.

- Så var det store datamengder?

- Eksempler på det er jo Facebook med sine enorme datamengder, for ikke å snakke om Google Analytics som samler inn klikk fra milliarder av steder. Det er jo nesten ufattelige datamengder som kan vris og vrenges på, mener Bech.

- Store datamengder krever andre løsninger enn relasjonsmodellen og dermed går vi også fra SQL-spørringer til andre måter å indeksere og søke på, som for eksempel Apache Solr. Så får vi databaser som CouchDB, som opererer med begreper som "eventual consistency" – at du ikke vet databasens tilstand fordi det ikke finnes bare én tilstand. For eksempel ved at det blir lagt til data på noder du ikke ser akkurat nå.

- Du sa at programmering er gått sirkelen rundt. Hva bringer det med seg?

- Du kan si at programmering er blitt mer utviklervennlig og mindre prosjektledervennlig. Så det har kommet noe godt ut av smidigbølgen, svarer Sollid.