Billig Microsoft for de fatttige

Billig Microsoft for de fatttige

Bill Gates vil tilby økonomisk svakstilte land billige Microsoft-programmer for barn og ungdom.

Microsofts styreleder presenterte sitt forslag under en konferanse i Beijing torsdag.

For tre dollar per stykk vil Gates tilby utviklingsland en pakkeløsning han kaller Student Innovation Suite, som inngår i en strategi kalt "Unlimited Potential". Pakken skal inneholde Windows XP Starter Edition, Microsoft Office Home og Student 2007, Microsoft Math 3.0, Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office og Windows Live Mail.

Pakkeløsningen skal bli tilgjengelig for myndighetene i slike land i løpet av året. I 2008 skal programmet tilbys alle land som ifølge Verdensbanken har lave eller middels inntekter.

- For hvert enkelt land vil dette bli tilpasset interessene til staten og innbyggerne. Det handler om innovasjon og integrasjon og om å skape arbeidsplasser i dissse regionene, sier Gates.

Tavle-pc

Gates understreker viktigheten av teknologi i undervisning, og hevder at selskapets programvare kan gi barn i utviklingsland tilgang på teknologi.

Som så ofte før trekker Gates fram sin kjære tavle-pc:

- På lang sikt vil ikke elevene trenge lærebøker. Det vil koste mindre å kjøpe en tavle-pc, og nyttteverdien vil være fullstendig overlegen i fohold til lærebok, penn og papir.

LES OGSÅ: Her er pc-en til hundre dollar

Ny markeder

Men ikke noen rendyrket altruisme er det naturligvis ikke snakk om.

- Gates har alltid vært veldig for å bruke teknologi til å møte sosiale og økonomiske utfordringer. Men Microsoft vil nok innrømme, om de blir presset på spørsmålet, at de ikke skal inn i dette markedet av filantropiske årsaker, sier analytiker Clive Longbottom i teknologianalyse-selskapet Quocirca til IDGs nyhetsbyrå.

LES OGSÅ: Lag en barne-pc!

Microsoft må finne mer kreative innfallsporter til å spre sine produkter i voksende markeder der Linux og åpen kildekode-programvare har fått en sterk posisjon, mener han.

Initiativet fra Microsoft vil bli sammenlignet med Nicholas Negropontes prosjekt One Laptop Per Child Project (OLPC). Den lille pc-en til 100 dolllar er som kjent Linux-basert. Ifølge OLPC har Libya bestilt 1,2 millioner slike pc-er, mens Rwanda ønsker å tilby 2 millioner OLPC-maskiner til skoleelever i løpet av fem år.

Les om:

IT-Karriere