Blir du skremt av denne mannen?

Blir du skremt av denne mannen?

Inderne inntar Norge. Men Tata lover å ikke gjøre oss arbeidsløse.

- Da jeg flyttet til Norge, fikk jeg høre at "når du mister tålmodigheten, må du ha mer".

Inderen Vikramjit Singh Grewal smiler fra øre til øre, der han sitter på Tatas små og anonyme kontorer i regntunge Oslo. Det er ti år siden konsulenter i selskapet begynte å jobbe i Norge, og fire år siden de fikk seg sitt eget kontor. I løpet av denne tiden har de fått én eneste virkelig stor kontrakt, med Telenor.

- Vi ville at ting skulle skje raskere, og det vil vi fortsatt.

Redd for offshoring

Tata Consultancy Services (TCS) har i dag åtte folk på det norske kontoret; seks indere og to nordmenn som jobber hovedsakelig med salg. I India sitter det rundt 150 it-konsulenter som jobber for norske kunder, og rundt 60 indere er utstasjonert på norske bedrifter, blant annet hos ABB, FMC Kongsberg Subsea Systems og Rolls-Royce (som i båtene).

Dette er små tall, spesielt for et it-selskap som har 160.000 konsulenter totalt. Men det er ikke bare-bare for et indisk selskap og slå seg opp i et land som Norge. Selv om indere tar over flere it-oppgaver, er det gjerne gjennom kjente selskap som Accenture og EDB. Tata er hel-indisk, litt mystisk og Grewal tror det er tre hovedgrunner til at selskapet har vært nærmest fraværende i avisspaltene.

For det første mangler Norge de store internasjonale selskapene som presses til å kutte kostnader. For det andre har ikke Tata noen norske suksesshistorier å vise til. Og sist, men ikke minst, tror han mange nordmenn er redd for offshoring.

- Grunnen kan være at mange ikke har gjort det riktig ennå. De har bare fått 20 indere til å utvikle noe, og kalt det offshoring, mener Grewal.

Fjerdedel av prisen

Tata står for den virkelige offshoringen, og er det første indiske it-selskapet som virkelig satser i Norge.

Nylig vant de en storkontrakt med Telenor, verdt flere hundre millioner kroner. Nå skal enda flere indere på flyet til Norge, administrasjonen utvides og nye kontorer innvies. Målet er at 20 prosent av konsulentene Telenor trenger skal sitte i Norge, mens 80 prosent sitter i India og får en lønn som tilsvarer rundt én fjerdedel av hva en nordmann hadde fått.

Dermed er kostnader naturlig nok Tatas sterkeste kort i kampen om kontraktene. Utenlandsk arbeidskraft til en fjerdedel av prisen kan skremme vannet av norske it-konsulenter.

Men har vi noe å være redd for, og hvordan skal vi møte globaliseringen? Les videre på neste side!

Les om:

IT-Karriere