Bruker oppkjøp til å vokse

Det koster å ansette en og en, oppkjøp av hele avdelinger er et alternativ. - Vi regner med at investeringen betaler seg innen tre år, sier Morten Sælemyr i Columbus IT.

Publisert Sist oppdatert

Rekrutteringsmarkedet er glovarmt, og for mange selskaper er det vanskelig å få tak i kompetansen de trenger for å følge opp de mange it-prosjekter som skal gjennomføres i år. Det betyr de må bruke masse penger og resurser for å kjempe om de klokeste hodene.

Les også: Konsulentene snart utsolgt

Men i stedet for å bruke pengene på annonsering og økte lønninger, kan bedrifter vokse gjennom oppkjøp. EDB overtok nylig 300 konsulenter i Ukraina. Den norske avdeling av Columbus IT har også kjøpt ti nye ansatte fra andre selskaper, i tillegg til enkeltansettelser.

Les også: EDB kjøper 300 ansatte i Ukraina

- Det er store fordeler ved at vi overtar folk som arbeider innen de forretningsområdene vi er aktive. De kan tre direkte inn i produksjon hos oss, noe som sparer oss mye penger, sier adm. dir. Morten Sælemyr i selskapet til Computerworld.no.

Columbus IT er Microsoft-partner på forretningssystemer. Konsulentselskapet er på jakt etter nye medarbeidere med solid Microsoft-kompetanse. I dagens marked mener de at kjøp av hele eller deler av andre it-selskap er en fornuftig måte å vokse.

- Vi har kjøpt to avdelinger, en på fire ansatte og en på seks. Som Microsoft-partnere har flere mindre aktører det vanskelig. Det er en trend at kundene stiller flere krav til sertifisering og kompetanse.

Columbus IT er børsnotert i Danmark og har 1 100 ansatte internasjonalt. I Norge jobber 45 mennesker for selskapet, og Sælemyr forventer å ansette ytterlige 10-15 i 2007. Microsoft har det siste året lansert nye versjoner av sine forretningssystemer, og dette har vært en sterk drivkraft for økt etterspørsel for Columbus IT.

- Vi er i sterk vekst og ønsker flere ansatte. Dette gjør vi på to måter. Vi har fortløpende enkeltrekruttering, og vi er i kontakt med andre for å kjøpe opp avdelinger, sier Sælemyr.

Enklere med oppkjøp

Selskapet har også ansatt flere nye medarbeidere i det siste gjennom vanlig rekruttering, og kan sammenligne begge måter å utvide bedriftens kompetanse.

- Generelt er det mye lettere å ansette gjennom oppkjøp. Rekrutterer vi en og en, tar det mye lengre tid før folk er i produksjon. De tar lenger tid i opplæringsfasen. Gjennom oppkjøp får vi prosjektklare mennesker, noe som gjør det enklere. Investeringen er større, men vi tror den betaler seg tilbake i løpet av to-tre år, sier Sælemyr.

Sælemyr mener at kombinasjonen gjør at selskapet har fått tak i de menneskene de ønsket. Han tror ikke at lønn alene er viktig nok for å få arbeidstagerne til å velge hvor de skal jobbe.

- Det er flere faktorer. Vi opplever at vi er interessante som en av Microsofts viktigste partnere. Det er godt arbeidsmarked i dag, men jeg tror at arbeidsgivere er langt mer bevisst til lønnsnivået enn i dotcom-tiden, sier Sælemyr.

Les også: Konsulentene snart utsolgt