Butikkmannen

Butikkmannen

PROFILINTERVJUET: Brother-sjef Geir Langedrag har uhorvelige mengder kosmetikk og tekstiler på samvittigheten. Nå selger han skrivere med et handicap på 11,9.

- Det langsiktige målet er fem. I år er målet ti.

- Hva da? Millioner? Milliarder? Tusen solgte printere?

- Handikap. Golf. Jeg har 11,9 i dag. Vi er en kompisgjeng som konkurrerer hardt. Hvert år har vi en turnering. Da jeg sendte ut invitasjon i år, skrev jeg at måtte den beste vinne, som de to siste årene.

- Det var deg?

- Det var meg. Alle er helt gira nå. Kompisene mener det er pinlig hvis jeg ikke slår dem siden jeg trener så mye. Jeg mener det er pinlig at 11 av dem ikke klarer å slå meg.

Hvorfor begynne et it-intervju med golf? Det er et par gode grunner. Det er et faktum at mange sluttforhandlinger er foretatt over 18 hull på en golfbane. Men enda viktigere: På mange måter slo Langedrag seg inn i it-bransjen med en kølle. For golfen sitter i veggene hos Brother Norge. Selskapet har sponset Oslo golfklubb i nesten 20 år, og ledelsen er kjent for å være aktive i golfmiljøet.

- Kom temaet golf opp på det første jobbintervjuet?

- Hehe. Det gjorde det, ja. Det var nok ikke derfor jeg fikk jobben, men det var ikke noen ulempe heller.

Geir Langedrag sitter i møterommet i Brother-bygget. Det er noe litt gammelmodig over bygget på Ryen i Oslo. I trappeoppgangen henger det bilder av tilsvarende bygg i hele verden, hvor 80-tallet lyser mot en. Men en historie har gjerne to sider. I it-bransjen er historien, det gamle, nesten visket bort. Man tar heller på solbrillene og ser fremover enn å se seg tilbake, og markedsføringsbudsjettene kan gjøre underverker med folks tro på fremtiden. Brother har en lang historie, har tillit i markedet og er kjent for driftssikre skrivere. Historien er en viktig del av selskapet.

- Brother er over hundre år, men er i tet i utviklingen. Vi har ikke de største budsjettene til markedsføring, men vi ønsker å være mest mulig aktive i forhold til våre forhandlere, distributører og nettbutikkene, som bidrar til at vi tar en større andel av markedet.

Det er ikke mange it-selskaper som har hundre år på baken, så la oss unne oss et lite lyndykk i fortiden. Det startet lenge før 80-tallet. Kanekichi Yasui startet selskapet Yasui Sewing Machine Co i 1908 og solgte symaskiner. I 1925 ble «Yasui Brothers» lagt til navnet, etter at selskapet ble overtatt av arvingene. I 1954 satset Yasi Brothers internasjonalt og valgte da navnet Brother International Corporation. Symaskinforretningen var åpenbart god butikk. I 1971 ble den moderne delen av historien innledet da selskapet lanserte sine første skrivere. For Langedrags del startet reisen for fattige fire år siden.

- Det har vært en spennende reise. Jeg er butikkmann og var vant til å jobbe på den andre siden av bordet. Ved å begynne i Brother oppnådde jeg et mål jeg har hatt siden jeg startet karrieren, nemlig å jobbe i en sentral stilling nasjonalt. Enten med en merkevare eller for en landsdekkende kjede.

I 2007 startet han i Brother som salgs- og markedsdirektør. I april i år tok han over som administrerende direktør. Men Langedrags karriere startet blant kosmetikk og klær i en butikk på Gjøvik. Det ble tidlig fastslått at det var kremmerblod i årene til håndverkersønnen.

- Jeg begynte i Cubus etter gymnaset. Det var en fin læretid. Jeg er fremdeles inspirert av Marius Varner. De hadde en fantastisk serviceinnstilling, samtidig som de lærte meg alt om struktur og rutiner. Dette har fulgt meg videre i alle mine jobber.

Det er kanskje noen som husker rivaliseringen mellom brødrene Petter og Marius Varner. Petter hadde Dressmann. Marius hadde Cubus. Det var hard konkurranse. Nå har Petter tatt over ansvaret for hele Varner-gruppen etter faren.

- Det jeg lærte var å behandle folk bra. Det å være leder handler først og fremst om å jobbe med mennesker. Arbeidsmiljøet har alt å si for resultatet. Om du ikke har harmoni, struktur og kontroll får du heller ikke resultater.

- Og hvordan får man til det?

- Du må lære å delegere. Stole på folk. Du må gi dem ansvar og tillit, hvor det samtidig er lov til å gjøre feil. Hvis noe går galt så lærer man tross alt noe av det.

Les om: