Bygger server inn i nettleseren

Bygger server inn i nettleseren

Opera vil gi brukerne kontroll over egne data med sin tjeneste Unite. Slik virker det.

Opera har pønsket ut en ny plan som innebærer at nettleseren ikke lenger bare er klient. Nå skal den både lese og servere innhold, uten bruk av tredjeparts servere.

- «Opera Unite» er en teknologi som gjør brukerne i stand til å ta kontroll over sitt eget innhold og hvordan de forholder seg til andre på internett. Det er to aspekter. Det ene er at det gir folk en frihet til å bruke sitt eget eller andres innhold som de vil, uansett om det er fra pc eller mobil. Det andre er kontroll, ettersom mange er bekymret for innholdet som ligger på servere rundt om. Så visjonen er frihet og kontroll, sier pressetalsmann i Opera, Tor Odland, til Computerworld.

Helt konkret er det snakk om en liten webserver, som ifølge Opera skal være enkel i bruk - så enkel at man registrerer konto, for så å være i gang. Man skal slipper å tukle med ting som portåpning i brannmurer og fast ip. Tjenesten er i første omgang tilgjengelig for pc og Mac, men planer for mobiltelefoner og andre dingser ligger også i kikkerten.

TRENGER OST: Med kjøleskapsapplikasjonen kan du henge opp beskjeder. (Skerjmdump)

- Serveren gir mange muligheter, og der kommer konseptet med tjenester inn. Vi har lansert noen tjeneseter i dag, og har gjort det sånn at andre kan utvikle sine tjenester på toppen av Unite. For eksempel har vi lansert fildeling, så man kan dele mapper over internett, men også andre varianter som mediestreaming og en kjøleskapsapplikasjon så jeg kan få gitt kona beskjed om å kjøpe leverpostei mens jeg er på vei hjem fra jobb.

Pc står på

På ADSL-linjer vil det riktignok ikke nødvendigvis gå i ninjahastighet, ettersom det er opplastingsdelen av linja som blir brukt.

- Det er avhengig av hvor mange filer som skal lastes opp og ned, men vi har ikke tenkt på bredbånd som noe stort problem. Det med at det er tregere opplasting en nedlasting på ADSL er noe å tenke på for de spesielt interesserte, sier Odland.

- Men pc-en må stå på hele tiden for at det her skal funke?

- Det er en interessant tosidig problemstilling. Pc-en eller laptopen må stå på hele tiden, men på den andre siden kan du enkelt sperre tilgangen ved å slå av eller logge av. Dermed har du selv kontroll på det du deler.

- Hvordan er det med sikkerhet?

- Så lenge folk bruker passord på en smart måte og ikke tar feil av enkeltmapper og hele mappetreet, bør det gå greit. Det er viktig å presisere at dette er første introduksjonen. Produktet vi har ute i dag er i tidlig fase, og vil etter hvert kommer operativ beta, og deretter ferdig versjon.

Tredje fase

Opera selv kaller det hele for en «gjenoppfinnelse av nettet».

- «En gjenoppfinnelse av nettet.» Hvordan vil du underbygge dette?

- Hvis man tenker å hvilke bølger nettet har gått igjennom, fra enkle trykk på linker og web 1.0 til web 2.0-fasen og så en veldig skyorientert tankegang, er dette en tredjefase hvor man kan få igjen kontrollen selv mens man knytter pc-er og dingser sammen med hverandre. Jeg mener ikke å danne noe trusselbilde av at serverselskaper gjør en dårlig jobb, men i blant skjer det ting, for eksempel da Yahoo i Vietnam la ned bloggtjenesten sin og folk mistet bloggene. Med denne løsningen har du selv kontroll, sier Odland.