Datamaskinen som aldri krasjer

Datamaskinen som aldri krasjer

Forskere har utviklet en krasjsikker datamaskin som omprogrammerer seg selv om det oppstår problemer.

Dagens datamaskiner er dårlig på å håndtere det kaoset som forekommer i den menneskelige verden. Men det kan det nå bli slutt på, skriver New Scientist.

- Naturens prosesser er fordelt, desentralisert og basert på sannsynlighet. Den reparerer også seg selv. En datamaskin bør kunne klare det samme, sier it-veteranen Peter Bentley ved University College i London.

Bentley har nå, sammen med sin kollega Christos Sakellariou bygget en såkalt systemisk datamaskin, som kjapt og på egenhånd reparerer ødelagte data ved å omprogrammerere seg selv. Det skriver Computer Sweden.

Kontekstsensitive data blir pakket inn i digitale enheter som kan integreres med hverandre. Systemet utfører også oppgavene sine på samme måte som i naturen. Alle instruksjoner finnes i flere eksemplarer, noe som gjør datamaskinen krasjsikker.

En slik datamaskin kan brukes til å sikre at kritiske forretningssystemer opprettholdes til alle tider, for å bedre håndtere maskinvare som har krasjet, og for utvikle mer realistiske modeller av den menneskelige hjernen.

Forskerne skal fortelle mer om denne datamaskinen på en internasjonal konferanse om evolusjonære systemer i Singapore.

Les om: