Datamaskiner får skylden for børsras

Datamaskiner får skylden for børsras

Tastefeil, programvarefeil eller superdatamaskiner senket børsen i USA.

I løpet av kort tid torsdag kveld falt Dow Jones-indeksen med ti prosent, det høyeste fallet siden Black Monday i 1987. Mange hevder var en uheldig tastefeil, andre spekulerer i at det hele var en programvare- eller systemfeil på en superdatamaskin for automatiserte handler.

Ifølge enkelte kilder skulle en børsmegler i Citigroup selge 16 millioner aksjer i selskapet Procter & Gamble. Men den uheldige personen trykket ”b” for billion i stedet for ”m” for million, og handlet dermed 16 milliarder aksjer i stedet for millioner. Da fikk også andre meglere panikk, og kaoset var løs.

- Hvis det er riktig at det var en tastefeil, kan en stor salgsordre gir overvekt av tilbud i markedet, og da presses prisen nedover. Hvis et stort selskap faller mye, kan det dra med seg hele indeksen, forklarer kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs.

Avviser feil

Citigroup avviser imidlertid at feilen ligger hos dem, men understreker at de vil undersøke saken. Uansett hva om det var menneske eller maskin, er konsekvensen av et slikt massivt salg det samme:

- Da blir det fort panikkartet stemning, fordi det ser ut som noen kanskje dumper aksjer på grunn av frykt for den videre økonomiske utviklingen. Frykten smitter fort blant investorene og forsterker reaksjonen ved at flere ønsker å selge seg ned og prisene presses videre nedover, sier Steine.

Meglerhusenes superdatamaskiner, som ofte er programmert til å kjøpe og selge automatisk under gitte markedstilstander, skal også ha bidratt med sitt, akkurat som de skal ha gjort i 1987.

- Virket mistenkelig

Daglig direktør for ordrerutingstrategi i TD Ameritrade i USA, Chris Nagy, var på jobb da det skjedde, og la merke til det voldsomme fallet i markedet.

- Det virket litt mistenkelig der og da, sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

Han sier selskapet har advart U.S. Security and Exchange Comission (SEC) om mange av problemene som skapes av enkelte høyfrekvenshandler i markedet.

- Når du har en form for algoritmefeil, som det ser ut til at skjedde, ble følgene at markedet kollapset, fortsetter han.

For eksempel falt enkelte av TDs klientbestillinger fra sin normalpris på 60 dollar til en pris på 11 cent. It-konsulentkjempen Accenture skal ha rast fra 40 dollar til én cent.

- Så det var åpenbart en feil i systemet og det var noen algoritmehendelser som satte i gang en større katalysatoreffekt i markedet, sier Nagy.

Mange mener automatiske handler med superdatamaskiner bør lovreguleres bedre. Og kunne dette skjedd på Oslo Børs? Les videre på neste side!

Les om: