Desperat jakt på Java-eksperter

Desperat jakt på Java-eksperter

Konsulenthusene skriker etter Java-spesialister. Mangelen på kompetanse forsinker it-prosjekter.

- Vi har ikke de vi trenger og har hele tiden åpne roller vi ikke får fylt.

Det sier Leif Arne Rones, som leder Accenture Technology Consulting i Norden. Han bekrefter også at mangelen på kompetanse fører til at flere it-prosjekter må vente.

- De store prosjektene går sin gang og blir bemannet opp kontinuerlig. Men nye prosjekter blir av og til utsatt. Det er en ubalanse som markedet kommer til å slite med en god stund, sier Rones.

LES OGSÅ: Trenger Java-eksperter

Mangelen på nok riktig ekspertise fører til at store verdier og gevinster ved it-utvikling ikke blir tatt ut, mener Tor-Arne Hetland, Java-leder i Objectware.

- Alle sliter med å få tak i nok og gode nok folk. Større prosjekter må replanlegges og stykkes opp i mindre biter. I enkelte tilfeller blir kundene utålmodige, og tar heller grep selv for å rekruttere inn folk.

- Håpløst i Norge

- Her i Norge er det helt håpløst. Det finnes nesten ikke Java-kompetanse i forhold til etterpørselen, sier kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria.

Steria har som mål å ansatte 100 nye it-hoder i år. Av disse skal omtrent 30 være Java-eksperter. Men det skal holde hardt. Steria vurderer også hurtig-opplæring av folk med beslektet kompetanse for å fylle ressurshullene. For det mangler folk over hele linja, forteller Lindgren.

LES: Massivt SOA-forsøk i Nav

Rones i Accenture tror løsningen på ressursproblemet først og fremst ligger i India. For å få fortgang i prosjektene vil eksperter fra andre land bli stadig viktigere, mener han. Hittil har det vanlige vært å sette bort oppdrag med mer rutinepreget programmering, men det vil endre seg, tror han.

- Vi var nylig i Bangalore (Indias it-hovedstad, red.anm.), og ser en ny trend. Det er mye lettere nå enn for bare to-tre år siden å få tak i ekspertise, også høyt opp i verdikjeden. Det er masse folk som kan skrive tilbud, sikre kvalitet og så videre, og bred og dyp fagkompetanse, også på bransjeområder som bank og olje.

Lønnspress

Gullkandidaten alle leter etter har fire -sju års riktig erfaring, mener Hetland. Og de kandidatene vokser altså ikke på trær. Derfor blir de også dyre.

- Ingen vil vel egentlig si det høyt, av frykt for konkurranse, men det er ingen hemmelighet at prisen på en god Java-ekspert i Norge nå ligger på minst 750-800 tusen i året, sier Hetland.

Les denne artikkelen i sin helhet i dagens papirutgave av Computerworld.

IT-Karriere