Dette brettet er helsefarlig

Dette brettet er helsefarlig

Arbeidsmiljøloven forbyr nettbrett som permanent arbeidsredskap.

Nettbrettene inntar Norge for fullt, ifølge elektronikkbransjen er det solgt minst 350.000 Ipads og dets like her til lands. I tillegg er det en del privatimport.

Og selv om nettbrettene ikke først og fremst er arbeidsverktøy er trenden med å ta med dingser på jobben stadig mer utbredt.

Men nå advares det mot overdreven bruk av nettbrett på jobben.

Statisk

- Bruk av nettbrett gir uhensiktsmessige og statiske arbeidsstillinger. Det sier den danske ergoterapeuten Kirsten Piper til Computerworlds danske søsteravis.

Hun mener du risikerer vondt i ryggen, kink i nakken og alvorlig hodepine om du sitter slik lenge.

Britten Højmark Døjholt, kontorsjef i ergonomisk arbeidsmiljø-avdelingen hos Arbeidstilsynet i Danmark, mener bør begrense bruken av nettbrett i arbeidslivet. Hun mener det kan være lovstridig i henhold til den danske loven å kun bruke nettbrett.

Gjelder for nettbrett

Også i Norge har arbeidsmiljøloven strenge bestemmelser om bruk av it-utstyr.

«Skal en bærbar PC brukes permanent (som vanlig arbeidsredskap), skal forskriftens bestemmelser oppfylles. Dette gjøres enklest ved at PCen tilkobles eksternt tastatur, skjerm, datamus – eventuelt via en ”docking station”», står det å lese i det norske Arbeidstilsynets forskrift om arbeid ved dataskjerm.

Ifølge Eldri Kirkesola fra det norske Arbeidstilsynet vil forskrift om arbeid ved dataskjerm også gjelde for nettbrett.

- Samme regler vil gjelde for nettbrett. Jeg synes det er tydelig at nettbrett dekkes av forskriften, sier hun til Computerworld.

Kirkesola understreker dog at det i så fall må være snakk om at nettbrettet brukes jevnlig og i en betydelig del av arbeidet.

Vesentlig del av arbeidet

- Om du har med deg nettbrett ut i en bil og bare stopper for å se på neste arbeidsordre kan det ikke kalles jevnlig. Hvis du derimot i stedet for å jobbe med pc jobber med nettbrett, og det er en vesentlig del av arbeidet, vil forskrift for arbeid ved skjerm gjelde.

Forskriften går også inn på "De 7 prinsipper for universell utforming". Under punkt 2 står: "Fleksibel i bruk betyr at det skal være mulig å benytte systemet på forskjellige måter, for eksempel med musestyring, piltaster, hurtigtast-kommandoer, stemmestyring eller bryterstyring."

Gammel, men funksjonell

Kirkesola legger ikke skjul på at forskriften er skrevet for en del år siden.

- Men selv om den er ganske gammel, var forskriften fremtidsrettet på en måte som dekker nye medier som kan inkludere nye former for kommunikasjon og dataprogrammer, sier Kirkesola.

Bakgrunnen er at Arbeidstilsynet så at de bærbare pc-ene ofte ga en dårligere arbeidsløsning, fordi de har mindre skjerm og mindre tastatur, og at det derfor var viktig å legge bedre til rette om det skulle være arbeidsutstyr.

- Hvor ergonomisk vil du si nettbrettet er?

- Jeg tror kanskje tastaturet er på nettbrettet ganske lite sammenlignet med et løst tastatur. Så er spørsmålet hvor fintfølende du må være på tastaturet og litt hvor god skjermen er. Det blir tross alt mindre enn å jobbe med en ekstern skjerm, sier kirkesola.

- Det er et tankekors ettersom de fleste arbeidsplasser får større og større skjerm. Men om alternativet er å lese epost på smarttelefonen er det bedre med et nettbrett som er litt større.

Hurtigtaster?

Ifølge forskriften bør skjermen plasseres på en måte der best mulig posisjon kan oppnås ved å vinkle og rotere skjermen avhengig av brukere og arbeidsoppgaver. Høyden bør også kunne justeres. Det anbefales 15-30 graders vinkel «under øyets horisontallinje til et punkt midt på skjermen».

Tastene bør ha en følbar trykkmostand for at feilanslag skal bli minst mulig, mostanden bør være så stor at fingrene kan hvile på tastaturet uten at det utløser anslag. Fortsatt ifølge Arbeidsmiljøloven.

Programvare bør gi "mulighet for bruk av hurtigtaster for å redusere bruk av mus", heter det i forskriften. Heller ikke her er vel nettbrettet veldig kompatibelt.

- Men dere har kanskje ikke vært borti så mange problemstillinger rundt nettbrett på inspeksjon foreløpig?

- Nei, jeg kan ikke huske vi har vært mye borti dette med nettbrett, det er såpass nytt. Jeg har i alle fall ikke sett det bli brukt hele tiden, men noen steder har det som ekstrautstyr, sier Kirkesola.

Hennes konkluderende råd er følgende:

- Nettbrettet er bra om man bruker det litt, for eksempel når man er ute eller på reise, men ikke som fast arbeidsplassløsning.

IT-Karriere