Dette er mannen bak Altinn

Gigantprosjektet fikk en tung start, men en genistrek reddet det.

Publisert Sist oppdatert

Han skulle aldri bo i Oslo, Hallstein Husand. Men i mars i år pakket han likevel snippesken. Nå bor han rett over gaten for kulturhuset Hausmania, hovedstadens tidligere okkupantkompleks. Det ble rett og slett for mye reising. Nå er gangavstanden til Brønnøysundregistrenes Oslo-kontor nøyaktig syv minutter.

- Jeg ble lei hotellrom, sier han.

Bygdegutten fra nord har egentlig ved en tilfeldighet blitt en av generalene i et av Norges største offentlige it-prosjekter, Altinn. For innsatsen så langt fikk han for et par uker siden heder. Husand ble kåret til Årets it-direktør, en kåring han vant i konkurranse med it-direktørene i Lånekassen, Hafslund og Netcom.

- Det er litt uvant å være så mye i flomlyset, jeg er veldig mer synlig enn jeg hadde planlagt, smiler han.

Drift og kabler

Husand definerer sin egen karriere som "veldig mye rart". Allerede i 1981 begynte han i det daværende Televerket som "rikstelefonekspidient", og var koblet til nummeret 011 for å betjene telekunder. Samtidig tok Husand mange år med utdannelse. Han var høyskolekandidat i økonomi og administrasjon, og senere i data og informasjon.

Ferdig med dette, gikk han over i dataavdelingen til Televerket.

- Der gjorde jeg alt innen vanlig drift: Å sette opp pc-er, legge kabler og slike ting. Jeg tok også aller fleste kursene til Norsk Data, forteller Husand.

Men da Televerket gikk gjennom store omorganiseringer forsvant han ut av bedriften.

- Jeg har aldri jobbet i det som heter Telenor.

Jakt og fiske

I stedet ble teknologi byttet ut til fordel for ledelse. I Tromsø ble Husand kontorsjef, som leder for administrasjonen i Troms politidistrikt. Etter noen år fulgte han opp som trygdesjef i Namsos.

- I 2001 begynte jeg å jobbe ved Brønnøysundregistrene. Egentlig var jeg plassert på regnskapsregisteret, men ved en inkurie kom jeg inn på Altinn-prosjektet. Han som skulle jobbe der ble forhindret, og så spurte meg de meg. Jeg svarte ja. Siden har jeg vært i prosjektet, med et lite avbrekk i et privat firma (Han fikk en kort permisjon for å jobbe med en webportal for jakt og fiske).

Siden 2008 har han vært programleder for det som omtales som Altinn II. I tillegg har han hatt en rekke andre roller, som medlem i styringsgruppen for eID, og deltatt i en rekke arbeids- og utredningsgrupper på departementsnivå rundt elektronisk forvaltning. Av dette var lite planlagt.

- Jeg var vel heldig og har være på rett plass til rett tid. Jeg kom tilfeldig til registrene, det var tilfeldig jeg fikk tildelt rollen i Altinn-prosjektet, og det er også mer eller mindre tilfeldig at Brønnøysundregistret har fått tildelt en så sentral rolle i Altinn. Men jeg er veldig fornøyd med det.

Altinn, eller alternativ innrapportering, startet som et prosjekt med Skatteetaten i førersetet. Men Finansdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet valgte å sette forvaltningen ut til Brønnøysundregistret.

Hele ideen bak denne alternative innrapporteringen var å lage en webløsning for økonomisk innrapportering - som selvangivelse og moms. Som med så mange offentlige prosjekter oppdaget man raskt at denne løsningen kunne brukes til så mye mer. Dermed vokste prosjektet voldsomt.

I dag er det rundt 50-60 mennesker som jobber med Altinn, i tillegg til metadata og oppgaveregisteret.

- I 2005 var vi med fem stykker. Vi trodde det skulle holde en del år fremover, men det har gått mye raskere, sier Husand.

Husand mener en integrasjon mot regnskapsleverandører var en genistrek. Les videre på neste side!