Direktør-rokade i it-bransjen

Direktør-rokade i it-bransjen

Mange endringer i lederkabalen. Ny og gammel IBM-sjef holder taust, Dell mangler stadig ny sjef og Microsoft-direktør Hege Skryseth forteller om hvorfor hun går videre.

En nokså ukjent mann i norsk it-sammenheng, Arne Norheim, skal ta over i IBM i Norge. Han hadde før han flyttet over dammen lederansvar for strategisk outsourcing og leveranser i IBM Danmark, og har ellers mangeårig bakgrunn i ulike posisjoner rundt om i IBM, helt fra han startet som outsourcingkontrakts-finansanalytiker i 1996.

Men utover hva man kan lese på Linkedin, som blant annet avslører en lidenskap for svømming, er han et lite beskrevet blad. IBM Norge selv ønsker ikke gå ut med noen utdypende biografi om mannen helt ennå. Fra selskapet får vi opplyst at Norheim for tiden er i ferd med å sette seg inn i "forretningstekniske ting" og neppe er klar for å stille til intervju før høsten kommer.

Avtroppende direktør Thorkildsen har ledet selskapet gjennom ti år, og det er tradisjonelt sett lenge for en toppdirektør innenfor IBMs bedriftskultur. Direktøren før Thorkildsen, Endre Ragnes, satt tre i år som IBM-direktør før han gikk over til EDB (og i 2010 videre til Lindorff Group).

Etter hva vi forstår har IBM hatt problemer med å finne en nordisk eller norsk erstatter for Thorkildsen, før de omsider kom over Norheim. Norheim skal i april ha blitt introdusert for IBM Norge-huset som "Director of General Business and Operations". Med det brede ansvarsområdet var det ikke mange direktøroppgaver igjen til Thorkildsen, og 1. juli er det altså Norheim som overtar hele sjappa.

Thorkildsen selv er ordknapp, som han sier skyldes retningslinjene til IBM.

- Men hva skal du gjøre etter IBM?

- Det er ikke endelig bestemt, skal bruke den tid jeg trenger på å gjøre valget. Fortsetter blant annet som styreleder i Dataforeningen, skriver han i en epost til oss.

Dell-sjef blir Microsoft-sjef

Fredag 21. juni, ble det gjort kjent at Hege Skryseth skal forlate sjefsstolen i Microsoft Norge. Dell Norges direktør gjennom elleve år, Michael Jacobs, skal overta etter henne 1. september. Selv har Skryseth sittet i sjefsstolen hos Microsoft Norge siden høsten 2009, en stol hun på den tiden tok over etter Knut Morten Aasrud. Direktørstillingen hun hadde tidligere var i Geodata, der hun hadde vært siden 2004. Skryseth begynner nå i Kongsberg Gruppen.

- Jeg har kjent Kongsberg Gruppen over en lengre periode, og synes det er et utrolig spennende selskap som har utviklet seg mye de siste årene og jeg vil være med på denne reisen videre. I tillegg er det en teknologibastion i Norge. Det som kanskje er ukjent for mange er at mye av det de jobber med er programvare, et område jeg alltid har vært interessert i, forklarer Skryseth.

- Parallelt har jeg jobbet i datterselskapsstrukturer i totalt 15 år. Geodata er jo en privat eid virksomhet, men er også distributør for et amerikansk selskap. I Kongsberg Gruppen kommer jeg mer sentralt og får jobbe i større grad strategisk, enn det man får gjort i slike datterselskapsstrukturer.

- Så det er ikke på grunn av mangel på startmeny i Windows 8?

- He-he, nei, det er ikke noe slik som ligger bak. Det er ikke mer mystisk enn at jeg ønsker å bryne meg på nye oppgaver etter mange år i selskaper med datterselskapsstruktur.

Artig reise gjennom skyene

- Det er på det rene at du begynte rett oppunder lansering av Windows 7 og forlater nå kort tid etter Windows 8-lansering. Du har altså vært med på én Windows-fase i Microsofts liv. Hva har du oppnådd i perioden?

-Jeg tror Microsofts posisjon har blitt forsterket på mange områder. Det har vært en utrolig morsom reise med innføring av skytjenester, inkludert interessen og momentet det har skapt i det norske markedet. Det vært en rekke lanseringer og et stort skifte i markedet med forbrukerorientering og mobilitet som vi har omfavnet på en god måte, sier Skryseth.

Hun mener selskapet i perioden har jobbet godt med å synliggjøre hva teknologien kan bidra med offentlig og privat, og som noe som bør inn i strategiprosesser.

- Jeg har satt pris på å jobbe i Microsoft, det er en fantastisk gjeng. At vi er kåret til Norges beste arbeidsplass sier mye om dem som jobber der, og det er jeg stolt av.

- Nå skal du være såkalt «Vice president Corporate Business Development», direktør for forretningsutvikling - hva innebærer dette i praksis?

-Konkret kommer jeg til å jobbe med Walter Qvam og hans team for å få til videre vekst, sentralt på gruppenivå. Det er en spennende og strategisk agenda. En miks av produkter, programvare og tjenester.

- Hva synes du om din etterfølger?

- Jeg har kjent Michael over flere år og opplever ham som en som virkelig kommer til å levere godt i rollen og som passer inn i forretningskulturen - han kjenner jo amerikansk struktur godt etter elleve år i Dell, sier Skryseth.

Dell mangler direktør

Hvem som skal ta over som ny sjef i Dell er foreløpig uavklart.

- Vi arbeider med å finne etterfølger og kommer tilbake med mer informasjon, er budskapet fra kommunikasjonsdirektør Hans Seime i Dell.

- Finnes det aktuelle interne kandidater, eller blir det en ren ekstern utlysning?

- Vi får se. Akkurat nå er dette ganske nytt, men vi kommer tilbake når vi har det på plass. Mer enn det ønsker jeg ikke å si nå, sier Seime.

- Hva tenker du om å miste Jacobs som direktør?

- Jeg har hatt ham som sjef i elleve år, og han har gjort en fabelaktig innsats for å styrke selskapets posisjon i Norge og Skandinavia, men vi er vant til forandring, så jeg tror ikke det skal by på noen utfordring.

Michael Jacobs selv snakker ut om årene i Dell og fremtiden for Microsoft i denne saken:

- Microsoft er selve it-navet

Les om: