Disse it-selskapene sparker flest

Tross gode tider er det mange som har fått fyken. Her er it-selskapene som har sparket flest i år.

Publisert Sist oppdatert

Det har på lang nær vært et dårlig år for it-bransjen så langt, og stadig vekk klager selskapene om mangel på dyktige it-folk. Likevel er det mange som har vært nødt til å gå.

Computerworlds svenske søsteravis Computersweden har laget en oversikt over it-selskapene som sparker flest.

HP

HP-sjefen Meg Whitman begynte å renske ut rekkene allerede i fjor og holder fortsatt på. Den opprinnelige planen om å kvitte seg med 29.000 medarbeidere er nå blitt 33.350, hvorav 7.100 i Europa. Hvor mange som må gå i HP Norge er ikke kjent.

Rengjøringen skal etter sigende spare selskapet for minst 3,5 milliarder dollar (omlag 21 milliarder kroner) totalt.

IBM

I motsetning til konkurrenten HP, er IBM som regel svært hemmelighetsfulle om hvor mye de skal kutte. Arbeidstakerorganisasjonen Alliance@IBM hevder at Big Blue har gitt 1.600 kolleger i USA sparken hittil i år.

EMC

Lagringsgiganten EMC har varslet om besparelser på 80 millioner dollar (i underkant av 500 millioner kroner) i løpet av 2013, og skal kutte 1.000 stillinger.

Datterselskapet Vmware, som ble kjøpt av EMC i 2004, varsler på sin side om kutt i 900 stillinger. Riktignok er planen til Vmware å ansette like mange nye, på andre kompetanseområder enn stillingene som skal kuttes.

Cisco

Hos nettverkskjempen Cisco var det dårlig stemning i mai i år, da selskapet kunngjorde at de skulle kutte 500 stillinger. Det var riktignok lite i forhold til de 4.000 stillingene (fem prosent av den globale arbeidsstokken) selskapet bestemte seg for å kappe i august i år.

Juniper

Mens vi er inne på nettverk, så har også Cisco-konkurrent Juniper varslet om kutt. Her dreier det seg om 280 stillinger (tre prosent av arbeidsstokken).

Broadcom

Chip-produsenten Broadcom har sett veksten tørke bort, og kompenserer med å skarpe sparekniven på 1.150 stillinger globalt, noe som tilsvarer en tiendedel av arbeidsstyrken.

Nokia

Den finske mobilkjempen Nokia, som ifølge internett en gang produserte verdens mest solide mobiltelefon, bestemte i januar i år å sette ut it-driften til HCL. 820 ansatte fulgte med i avtalen, mens 300 måtte gå.

Motorola

Mobil- og chip-produsenten Motorola ble kjøpt opp av Google i 2011, og den nye eieren varslet i mars i år at de ville kutte 1.200 stillinger i år - i tillegg til de 4.000 som fikk sparken i fjor. Riktignok viser Googles nyeste kvartalrapport at hele 5.000 har forlatt selskapet bare i løpet av det siste kvartalet.

HTC

Den taiwanske mobilprodusenten HTC har ikke klart å holde på veksten, og har slitt med dårlige resultater og dalende aksjekurs. Selskapet har varslet om kutt i arbeidsplasser, spesielt i USA, men har ikke opplyst hvor mange stillinger det er snakk om.

Blackberry

Tidligere leverandør av smartmobil til kjendiser, finanstopper og wannabes, Blackberry sliter med å holde tritt med stadig tøffere konkurranse fra Samsung og Apple og kunne melde om én milliard dollar (omlag seks milliarder kroner) i underskudd forrige kvartal.

Derfor sender det kanadiske selskapet 4.500 ansatte på dør.

Zynga

Det er ikke usannsynlig at selv folk som ikke er på Facebook har hørt om farsotten «Farmville», Facebook-spillet som egenhendig har tatt livet av flere produktive arbeidstimer enn influensabasillen.

Men ingenting varer evig, og Facebook-spillkongen Zynga sliter med å holde fast på kundene. I juni i år varslet selskapet om kutt av 18 prosent av arbeidsstokken, og 500 stillinger havner på søppelhaugen.

Tieto

Den finske konsulentkongen Tieto varslet denne måneden om kutt i 770 stillinger, hvorav 180 er fra den svenske avdelingen. Den norske avdelingen slipper litt lettere unna, for her må bare mellom ti og 15 av totalt 500 oppdatere sine CV-er.

ST-Ericsson

Chip-produsenten ST-Ericsson varslet i mars om kutt av 1.600 stillinger globalt, som følge av en omstrukturering i selskapet. I Sverige er det mellom 400 og 600 ansatte som må gå, av totalt mellom 500 og 700 totalt i Europa.

CSC

Det nordiske markedet får på pungen når CSC er på jakt etter bedre lønnsomhet, og 260 stillinger - de fleste i Danmark - skal kuttes i år.

Fujitsu

Våre svenske it-brødre og søstre i Fujitsu i Sverige mister ti prosent av sine kolleger når selskapet kutter 120 av 1.200 stillinger.

Tele2

Omstrukturering, forening og konsolidering av Tele2-konsernets servicesenter gjør at rundt 35 ansatte i Oslo blir tilbudt sluttpakke og karriereprogram.

Atea

Med et dårligere resultat for tredje kvartal, varslet Atea nylig om kutt av 300 stillinger i hele konsernet for å redusere kostnader. Det er usikkert hvor mange som må gå her i Norge, men det anslås til rundt 50 stillinger.

Riktignok planlegges det en opptrapping av selskapets servicesenter i Riga, Latvia.