Disse trosser krisetidene

Disse trosser krisetidene

En merkelig samling norske it-bedrifter gjør det bra til tross for finanskrisen.

Mens de fleste it-bedrifter sliter, kommer det innimellom en melding om et selskap med svært positive resultater. Det er en sær gjeng, som omfatter ytterpunkter som Capgemini, Wmware, Visma, Apple og IFS. De viser at det fremdeles er mulig å ha et god bunnlinje, til tross for et knusktørt marked.

IFS, som leverer komponentbaserte forretningssystemer, er et av selskapene som går mot strømmen, og fortsetter å tjene gode penger. Nettoinntektene for første kvartal gikk opp med 14 prosent. IFS Norge hadde til og med en omsetningsøkning på cirka 25 prosent sammenlignet med første kvartal 2008.

- Ja, dette er bra. Vi må legge til at den norske makroøkonomien er fortsatt i bra form, og viste vekst i fjor, sier Glenn Arnesen, administrerende direktør i IFS Skandinavia, til Computerworld.

Store investeringer

Også Capgemini viser gode takter. Capgemini Norge omsatte for 1,15 milliarder kroner i 2008, mot 984 millioner i 2007, en vekst på 12 prosent.

- Det går bra med oss, men vi merker selvsagt at det er tøffere tider. 2009 vil bli et krevende år for alle i bransjen. Det er fortsatt usikkerhet i markedet, og mange vil nok være mer forsiktige med store investeringer i år, sier Kjell Andrè Engen, administrerende direktør for Capgemini Norge.

Selskapet tjener godt på outsourcing, en trend som ofte forsterkes i dårlige tider.

- Rightshore, Capgeminis måte å levere outsourcingsprosjekter på, er i ferd med å skyte fart i Norge. Prosjekter som kan hjelpe kundene kutte kostnader og unytte eksisterende resurser bedre, holder stand, sier Engen.

Løpende lisensinntekter

Heller ikke for bransjeforeninger, som får inn direkte informasjon fra sine medlemmer, er det lett å se trender om hvem gjør det bra og hvem gjør det dårlig.

- Det er usikre tider det er det sikreste vi kan slå fast. Ganske mange gjorde det bra i fjor - men som jeg har sagt før er det nå i april at vår næring vil merke det, og min spådom ser ut til å ha slått til. Desto gledeligere er det at noen gjør det bra, men mange har begynt å merke det nå, sier Per Morten Hoff i IKT Norge.

Hoff vet om en rekke norske bedrifter som fortsatt sier at de ikke merker krisen.

- Det gjelder blant annet Visma, Steria, Bouvet, Makingwaves, Capgemeni, Intelligent Quality og Tandberg, sier han.

Klare fellestrekk er det ikke blant disse bedriftene.

- Se man på sammensetningen av disse bedriftene, er det mye tilfeldig. Generelt er bedrifter som har løpende lisensinntekter heldige. Nysalg sitter selvsagt lenger inne hos alle, hardware er hardest rammet men videokonferanser og unified communication er unntak, sier Hoff.

Ifølge Paul Chaffey er it-bransjen litt offer for sin egen suksess. Les videre på neste side!

IT-Karriere