Disse to vil erobre telefoniverden

INTERVJUET: Kompisene lager telefonisystem der også innringeren skal bli tilfreds.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har vært venner siden barneskolen på Lørenfallet i Sørum. Glenn hadde rykte som problemløser på pc, og jeg hadde en pc med problemer. Det var sånn vi kom i kontakt og har vært kompiser siden, sier Eivind Jonassen, heretter kalt E for enkelhetsskyld.

- I 2005 røyk telefonsentralen til firmaet Glenn jobbet for. Han ringte meg og spurte hva en ny kunne koste. Jeg ga ham en hyggelig pris på 20-25 tusen, og da var det rett før han kastet på røret. Det var alt for dyrt. Etter et par timer ringte han tilbake, og fortalte at han hadde mekket en løsning på Asterisk.

Asterisk er et rammeverk i åpen kildekode for å bygge kommunikasjonsløsninger, unified communication, eller samordnet kommunikasjon på norsk.

- Jeg kjente ikke Asterisk fra før, men det var forholdsvis lett å få summetone når du er litt teknisk kyndig. Det er først når du skal legge på flere tjenester og administrasjon at det blir mer komplisert, sier Glenn O. Larsen, heretter kalt G for å gjøre det greit.

- Hva skjedde så?

E: - Vi fikk begge blod på tann og ville se hva vi kunne få til. Noe av det første var å kunne ringe gratis mellom forskjellige lokasjoner.

G: - Firmaet jeg jobbet i hadde tre avdelingskontorer i Norge, ett i India og ett i USA. Det var kjekt å få til å ringe gratis på internnummer uten å gå via telenettet eller bruke Skype.

E: - Her i Telekompetanse satte vi opp små løsninger og eksperimenterte i labben. I 2009 jobbet Glenn i USA, og var hjemme på påskeferie. Da ble vi enige om å lage et ordentlig bra produkt av dette. Glenn kom tilbake høsten 2009 og begynte så i Telekompetanse.

G: - Da hadde jeg på hobbybasis får fire å med kompetanse på løsningen.

- Det finnes da mange kommunikasjonsløsninger?

E: - Vi skjønte at vi måtte forbi der de andre var, også de helt store. Vi ville lage noe bedre enn det som fantes, og tenkte "enterprise" med en gang.

G: - I motsetning til andre løsninger har vi laget en pakke som kan installeres på samme måte som for eksempel Office. Kunden kan velge funksjoner under installasjonen og legge til funksjonalitet etter hvert.

E: - Vi har fokus på at det skal være enkelt. I Telekompetanse har vi erfaring med løsninger fra Cisco, Avaya, Nortel, Alcatel og NEC. Vi tok det beste fra hver av dem og gjorde det samme enklere i vår løsning. Den er basert på pc, og når du bruker en pc forventer du wizards og veivisere.

G: - Pakken består ikke bare av telefonifunksjoner, de forskjellige unified communications-funksjonene er også med.

- Hva er det da dere gjør som er spesielt?

E: - Vi har hatt mange friske diskusjoner om rett og galt, men da vi hadde avklart det tekniske måtte vi finne hva vi kunne lage som er unikt. Vi så at de andre løsningene er orientert mot å ringe ut. De er opptatt av video, chat og dokumentdeling. Men hva med han eller henne som prøver å kontakte deg?

- Om du ringer meg og jeg ikke er tilgjengelig, får du valg om å legge igjen en beskjed, prøve meg på mobil eller å snakke med en kollega. I stedet for å lage en fast regel for dette, lar vi den som ringer velge selv. Også om å vente med eller uten pausemusikk.

- Kan det settes opp valg av pausemusikk også, sånn Beatles eller Rammstein?

E: - Ja visst kan du det. Alt kan tilpasses slik du ønsker.

- Men hvorfor skal folk kjøpe deres løsning i stedet for Microsofts Lync?

E: - Vi har hele tiden hatt fokus på innringer, dette er noe vi ikke ser hos våre konkurrenter. Vi håndterer for eksempel "opptatt" på en skikkelig måte, i stedet for å måtte ta i bruk en tredjeparts løsning for å få dette løst. Et annet stort poeng er at vi har innebygget feilsøking og retting i administrasjonsdelen. Du trenger ikke sende ut en tekniker for å utføre linjemåling, for eksempel.

G: - Vi hadde en kunde som hadde dårlig lydkvalitet fra et avdelingskontor. Da ba vi dem kjøre en linjemåling fra administrasjonsverktøyet, og så jitter gå i taket den ene veien. Det viste seg å være feil på modemet fra internettleverandøren, så problemet ble løst ved å bytte det. Enkelt og greit.

- Hva med integrasjon mot annen programvare?

G: - Vi synkroniserer mot de forskjellige katalogtjenestene og miljøene, som Active Directory, LDAP, flate filer, Lotus Notes og så videre. Synkronisering er integrert slik at en endring i en katalog reflekteres direkte i sentralen slik at du ikke må forholde deg til separate komponenter som skal sys sammen.

E: - Cisco sier at vi om få år ikke vil ringe et telefonnummer, men en bruker. Det har vår løsning gjort hele tiden.

- Er dette eksportvare?

E: - Foreløpig ikke. Grensesnittet er norsk, men vi har forberedt det på oversettelse ved at alle tekster ligger i én fil. Så langt har vi bare norske kunder, med Akershus Fylkeskommune som den største.

- Og navnet er?

I kor: - Vi ble aldri enige, så vi ga det midlertidig navnet TS-200.

G: - TS står for telefonisystem, og 200 valgte vi i stedet for 100 for at det ikke skulle virke sånn versjon 1.0.

E: - Vi ville ikke være flåsete og skryte av UC ditt og datt. Men det er klart at vi må få på plass et nytt navn.