Er du arbeids-narkoman?

Er du arbeids-narkoman?

Sender du epost fra soverommet? Her er seks tegn på at du kanskje bør ta det litt mer med ro.

Det moderne arbeidslivet kan bli en hektisk tilværelse. Nye kommunikasjonsmidler gjør oss tilgjengelige døgnet rundt, internett forer oss kontinuerlig nyheter og epost på mobilen sørger for å at vi aldri helt forlater kontoret.

Det er lett for å bli overivrig, og noen klarer ikke å legge den bærbare til side, har pc på soverommet og ligger med sms-er under dynen. Har du til tross for alt det i tillegg dårlig samvittighet overfor jobben din? Da er det et klart tegn på at du er en arbeidsnarkoman.

Karriere-bilaget til vårt svenske søsterblad Computer Sweden, Jobbguiden, har kartlagt seks punkter som peker på at du er i faresonen. Sjekk listen og bedøm selv:

Her er seks varseltegn som kan tyde på at du er i ferd å miste bakkekontakten:

1. Tiden strekker ikke til. Jobber du fra senga? Sender du epost mens du skal slappe av, og ringer du med pysjen halvveis ned på beina? I så fall kan det være tegn på arbeidsnarkomani.

2. Tenker du døgnet rundt på jobben din? Når du legger deg, surrer tankene bare i hodet uten at du greier å stoppe dem? Det er ikke bra å legge seg med jobben i hodet, mener Peter Venn, som leder søvnforskningsavdelingen ved Queen Victoria Hospital i Sussex. Du vil få for lite søvn.

3. At du jobber mange timer betyr ikke nødvendigvis at du er veldig produktiv. Jobber du såpass mye at du mister oversikten, betaler både bedriften og kollegene dine for det. Ifølge en undersøkelse av it-selskapet Mercury er engelske it-sjefer "ikke-produktive arbeidsnarkomane". Hvordan situasjonen er i Norge har ikke blitt kartlagt på samme måte.

4. Stadig dårlig samvittighet? Føler du at du aldri får hodet over vannet? Vær mer bevisst å ta grep, ta initiativ, book møter, ring håndverkeren, og sørg for at det er du som sitter i føresetet. Da vil du lettere få følelsen av at du behersker arbeidslivet, og du blir mindre stresset.

5. Gjør noe med selvfølelsen din. Selvfølelsen baseres på hvordan andre ser på deg og arbeidet ditt. Gjennom en bedre strukturering av ditt sosiale liv kan du bidra til bedre samhold, mener organisasjonen Recovering Workaholics.

6. Du tar aldri fri. Ferie er ikke noe du ser frem til, og du tar det ikke ut uten at det er absolutt nødvendig. Dette gjelder mest for menn, som er ikke like flink å ta ut fritid som kvinner er.

Kilde: Jobbguiden.se

Se også: http://www.recoveringworkaholics.com/

Les om:

IT-Karriere