Er du klar for et it-eventyr?

Er du klar for et it-eventyr?

Svalbard søker ny it-sjef, en stilling som inkluderer isbjørn-telling og kullkraftverk-problemer.

- Jeg er den eneste som jobber med it her på huset, forteller Kjell Anders Thorgersen.

Han har de siste to årene jobbet som it-ansvarlig for sysselmannens stab på Svalbard.

Sysselmannen er høvding på øya, og regjeringens øverste representant. Han er fylkesmann, politimester og notarius publicus. Han kan gi kjærester status som gift, og han kan gi deg en it-jobb litt utenom det vanlige.

Utfordrende

Det er Thorgersens jobb som nå lyses ut. Som it-sjef (eller it-ansvarlig, som de kaller det) hos sysselmannen, har du ansvaret for alle av sysselmannens rundt 30 folk. Som blant annet innebærer en egen politiavdeling. Du må drifte, utvikle og supportere alle systemene selv.

- Det krever en relativt god breddekunnskap, for du håndterer alt alene, forteller Thorgersen med østlandsdialekten sin.

Dessuten krever det endel planlegging. Skal du ha en reservedel, kan du ikke regne med å ha den på kontoret dagen etter. Kan ikke flyene lande på grunn av været, risikerer du plutselig å ikke ha den vitale delen før om fem dager.

- Da har man en utfordring, sier it-sjefen.

Dessuten drives alt det elektriske på Svalbard av strøm laget av øyas egne kullkraftverk, som forøvrig er Norges eneste. Og dette er ikke alltid til å stole på.

- Da er det greit at nødstrømsaggregatene fungerer som de skal.

Spennende

Thorgersen bor nå i Longyearbyen, men kommer ikke fra Svalbard. Det er det få som gjør.

- Kona og jeg hadde lyst å reise utenlands, forteller han.

- Vi hadde vel sett for oss et noe varmere strøk, men jeg har hatt lyst å reise hit i mange år. Far jobbet her, og jeg visste litt om stedet på forhånd, fortsetter Thorgersen.

Så han søkte på stillingen, fikk den, tok med seg kona og deres to barn på fire og seks år, og flyttet inn i boligen som følger med stillingen. Det har han ikke angret på.

- Longyearbyen er mer og mer et normalt familiesamfunn. Man har stort sett de samme tilbudene, men enkelte ting er forskjellig ennå, sier han.

For eksempel kan man ikke kan bo der og heve trygd. Og man kan ikke være pleietrengende der oppe heller. Og føde kan man i alle fall ikke.

Isbjørner, hvalrosser og svalbardskatt. Les videre på neste side!

IT-Karriere