Ebøkene avslører deg

Ebøkene avslører deg

Bruker du ebøker hyppig, kan dine mest intime lesevaner avsløres. Se her hvilken du bør bruke.

Vi er fortsatt glade i papirbøker, men stadIg flere kjøper seg også en leser for ebøker på si, eller henter inn elektroniske bøker på vanlig nettbrett eller pc. Tilbudet på digitale bøker har blitt enormt og er lett tilgjengelig.

Det er ikke helt uproblematisk. Det du leser på et lesebrett kan avsløre mye om hvem du er. Ifølge en nye undersøkelse til og med mer enn når du låner bøker på et bibliotek.

Ifølge undersøkelsen med tittelen "Hvem sjekker dine leservaner?" ( "Who's Tracking Your Reading Habits? An E-Book Buyer's Guide to Privacy" ) er dataene dine svært interessant for en del aktører.

Undersøkelsen er gjennomført av Electronic Frontier Foundation (EFF) og har sett på hvordan brukernes data blir lagret og brukt av de ulike ebøker.

Forskjellige plattformer

I guiden har man sammenlignet Google Books, Amazon Kindle, Kobo, Sony Reader, Internet Archive og Adobe Content Server. Undersøkelsen er nok førstog fremst rettet mot det amerikanske markedet, men resultaterne kan også være interessante for europeiske brukere.

Adobe Content Server kommer best ut i undersøkelsen. Denne platformen til brukes i en rekke eboklesere. Her er det ikke mulig å samle informasjon, og dermed heller ikke mulig å bruke dem.

Både Google, Amazon og Sony lagre opplysninger om brukernes søk etter bøker. Det lagres også data om hvilke sider du leser og hvilken kommentarer du skriver.

Google og Amazon registrerer hvilke bøker den enkelte har kjøpt, også når de er kjøpt andre steder.

Ebokleseren Kobo er den eneste som har mulighet at burkeren kan redigere de insamlede dataene.

De fleste eboklesere forbeholder seg retten å selge opplysninger videre til tredjeparts aktører, hvis ikke brukeren aktiv har reservert seg mot det. Bare hos Google må man selv akseptere deling av informasjon først.

Den generelle anbefalingen fra EFF er å holde seg til papirbøker, hvis man vil unngå at lesevanene dine registreres og lagres i en elektronisk profil.

Les om:

IT-Karriere