EDB Ergo tror på mobilbetaling

EDB Ergo tror på mobilbetaling

En av tre nordmenn avskriver fysiske penger som betalingsmiddel.

Hver tredje nordmenn tror kontanter vil forsvinne som betalingsmiddel for varer og tjenester. I stedet vil kort og mobiltelefon overta, viser en undersøkelse Synovate har gjort for EDB Ergogroup.

- Mobiltelefonen vil i løpet av få år være fullstendig dominerende som betalingsmiddel. Hittil har vi bare sett begynnelsen på en teknologisk utvikling som vil eksplodere de neste årene, sier visekonsernsjef John-Arne Haugerud i EDB Ergogroup.

Færre spenn i lomma

En av ti nordmenn svarer også at de ikke pleier å ha penger i lommeboka. I alderen 25-39 er andelen en av fem.

- Dette er mennesker og et lag av befolkningen som allerede har tilpasset seg en ny virkelighet uten kontanter; en salgs pionerer av fremtidens betalingsformer. Trenden er den samme som da vi innførte minibanksystemer, nettbanker og lignende i Norge, en mindre gruppe i befolkningen går i front mens resten av befolkningen følger etter, mener Haugerud.

Uttak av kontanter i minibank har falt med 25 prosent i løpet av fem år.

- NFC ftw

Men tallene har selvfølgelig en slagside, to av tre tror ikke mynter og sedler forsvinner som betalingsmiddel. Likevel tror Haugerud det han omtaler som kontantløse konsumenter raskt vil komme i flertall.

Gjennom ulike former for trådløs teknologi er betaling med kort og mobiltelefon i ferd med å smelte sammen. Det finnes allerede løsninger for å betale på kortterminaler ved å bevege telefonen over en elektronisk leser, såkalt Near Field Communication (NFC).

- Det er bare et spørsmål om tid før dette skjer. Den teknologiske utviklingen er allerede kommet så langt at penger mer eller mindre er overflødig for norske forbrukere. Selv ved en veibom midt på fjellet eller en brus- eller sjokoladeautomat på jernbanestasjonen, kan man nå betale ved hjelp av elektronisk overføring i stedet for kontanter, sier han.

Les om: