EDB saksøkes av egne ansatte

EDB saksøkes av egne ansatte

Pensjonbråket i EDB kan ende med en rekke rettsaker.

I sommer besluttet styret i EDB, mot stemmene til de ansatte i selskapet, å overføre de som fortsatt hadde ytelsespensjon til en innskuddsbasert ordning.

"Gjennom den nye ordningen får selskapet større forutsigbarhet og reduserte kostnader" skrev selskapet i en børsmelding i midten av juli.

Dette skapte sterke reaksjon hos blant andre El og it-forbundet.

Rettslig oppgjør

I en melding fra konsernutvalget i Telenor, selskapet som er majoritetseier av EDB, raste de mot det de så på som "angrep mot de ansattes pensjonsvilkår".

"EDB går nærmest ”over lik” i sine angrep på ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Nå angripes pensjonsvilkårene igjen, og det bare to år etter at man forsikret at man ikke hadde noen ambisjoner om å endre disse" stod det i meldingen signert Per Gunnar Salomonsen.

Dagens Næringsliv skriver i dag at flere hundre EDB-ansatte organisert i Negotia nå varsler et rettslig oppgjør med sin arbeidsgiver.

LES OGSÅ: - EDB går over lik i kostnadskutt

Sjefskonsulent og lagringsadministrator Jan Gaarder i EDB sier til avisen at pensjonendringene oppleves nærmest som et ran.

- Dette dreier seg om hva jeg skal leve av når jeg blir 67 år, sier han til DN.

- Nødvendig

Kommunikasjonsdirektør Geir Remman i EDB forsvarer kuttene i pensjonen og forklarer det med en rekke oppkjøp de siste årene og et behov for harmonisering og kutt penjonsordningen.

- Vi var i vår rett til å gjøre det, og vi ser også av resultatene for tredje kvartal at det var nødvendig å ta disse avgjørelsene, sier Remman til Dagens Næringsliv.

Fagsekretær Thorbjørn Sundal i El- og It-forbundet er kraftig provosert.

- Vi synes det er horribelt å rasere de ansattes pensjonrettigheter på denne måten, sier han til avisen.

LES OGSÅ: EDB sparker 100 nye ansatte

IT-Karriere