Eiksmarka skole smartest i klassen

Eiksmarka skole smartest i klassen

Lars Risnes kan ikke tenke seg å være lærer uten digitale tavler.

Digitale tavler er i full ferd inn i det norske skolevesenet. Med disse moderne verktøyene får både elever og lærene en annen hverdag.

- Vi har utstyrt alle klasserommene, og litt til, som for eksempel musikkromet. Både lærere og elever er positive, sier Lars Risnes, lærer ved Eiksmarka skole og prosjektleder for digitale tavler, til Computerworld.

Eiksmarka skole i Bærum har i mange år brukt interaktive verktøy som en del av undervisningen. Nå har de blitt utnevnt til den første norske inspirasjonsskolen innen digitale undervisningsmetoder av selskapet Smart Technologies, som produserer digitale tavler. Dermed skal de inspirere andre skoler til å ta i bruk teknologi som pedagogiske verktøy.

Ifølge Risnes er vektøyet også svært praktisk for lærere.

- Dette er et fint verktøy å planlegge på. Du har lagret alt du trenger til time. Det er også veldig lett å dele. Det hender ofte man overtar noe fra kolleger, slik at du lager halve selv og bruker andre halvparten fra tidligere, sier han.

Les også: Mattelærer tror på digitale tavler

Ny hverdag

For elevene skaper den digitale undervisningen en ny hverdag.

- Det vi legger vekt på er den interaktive delen, med levende bilder og lyd. Det engasjerer på en helt annen måte. Det er denne verden elevene lever i, som de møter ellers i livet. For dem er å bruke digitale tavler veldig stas.

Også presentasjoner som elevene forbereder tas på de smarte tavlene. Det har blitt en integrert del av undervisningen. I Kunnskapsløftet står det nedfelt at elevene skal ha digitale presentasjoner.

Også de store forlagene har kommet på banen med spesialløsninger.

- De hiver seg på denne bølgen og begynner å lage ferdige støtteopplegg, sier Risnes.

Skolen mer digital enn næringslivet

Norge er et av landene i verden som ligger fremme i bruken av digitale verktøy i skolen. Rundt 40 prosent av alle norske klasserom bruker i dag interaktive tavler, ifølge tavleprodusenten Smart Technologies. For den digitale utviklingen er det viktig at lærere og skoleledelse kan bruke dette som en naturlig del av undervisningen.

Allerede våren 2007 kjøpte bærumsskolen inn seks interaktive tavler fordi de ønsket å være i forkant av den digitale utviklingen. Nå kan de skilte med slike tavler i alle skolens klasserom og smartboardene tas i bruk i nesten all undervisning.

- Elevene mestrer nå digitale verktøy de tidligere ikke hadde tilgang til, og innen digitale presentasjonsverktøy ligger elevene praktisk talt foran næringslivet. Barn og unge tar til seg ny teknologi raskt, og med litt veiledning nyttiggjør de seg raskt av fordelene, sier Risnes.

Om Eiksmarka skole

På Eiksmarka har alle klasserom en interaktiv tavle, i tillegg til tre av grupperommene, begge datarommene, musikkrommet, samt lærerværelset.

Elevene har bærbare pc-er til bruk i klasserommet, alle klassetrinn har digitale fotoapparater og alle lærere har egen bærbar pc.

Skolen bruker digitale tavler i alle fag hvor elevene skal presentere, gjøre oppgaver, eller der læreren skal presentere noe.

Les om:

IT-Karriere