En av tre utslitt etter it-jobben

En av tre utslitt etter it-jobben

Datafolk blir utmattet av jobben. Men de har det langt fra verst.

Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø og helse (Noa) har utført en undersøkelse blant nærmere 10 000 yrkesaktive i Norge. Undersøkelsen blir gjengitt i Dagbladet.

Tallenes tale er at rundt en av tre blir minst en gang i uka fysisk utmattet av arbeidet.

I oversikten har man to it-relaterte yrkesgrupper: Dataingeniør/datatekniker og systemutvikler/ programmerer.

LES OGSÅ: Nettsamfunn kan ødelegge jobbsjansen

3,1 prosent av data-ingeniørene og -teknikerne er utslitt hver eneste dag når de slenger seg på sofaen etter jobben. 26,5 prosent er utslitt et par dager eller en dag i uka.

Når det gjelder systemutviklerne og programmererne er det ikke like ille. 3,8 prosent er daglig utslitt, men "bare" 20,6 prosent er utslitt et par dager eller en dag i uka.

Begge disse yrkesgruppene ligger noe under gjennomsnittet, selv om rundt en av tre i begge kategorier altså sier de er utslitt ukentlig etter jobb. 5,3 prosent av gjennomsnittet sier de er fysisk utmattet etter endt arbeidsdag hver eneste dag. 14,3 prosent er det et par dager i uka, mens 12,2 prosent oppgir å være det en gang i uka.

Verst er det for leger, tannlegesekretærer og apotekteknikkere. Her er 7,2 utslitt hver dag, og 42,2 prosent utslitt minst en gang i uka.

LES OGSÅ: Er du epost-avhengig?

- Dersom man føler seg utmattet, og vet at det utelukkende skyldes en tøff fysisk arbeidssituasjon, er det viktig å finne riktig måte å hvile på, sier Steinar Aasnæss, avdelingsdirektør i Noa, til Dagbladet.

- Det viktigste spørsmålet er jo hvordan man føler seg etter å ha utført et arbeid. Og selv de som er så utmattet etter endt arbeidsdag at de ikke orker noe annet enn å ligge på sofaen og se på tv, kan i og for seg være tilfredse hvis de føler at de har bidratt med noe meningsfylt.

Les om:

IT-Karriere