EU bekymret for Sun-oppkjøpet

EU bekymret for Sun-oppkjøpet

EU starter granskingen, men analytikere tror Oracle uansett vil anke, anke og anke.

EU-kommisjonens varslede gransking av Oracles oppkjøp av Sun er i gang.

De har allerede sett på saken en måneds tid, og konkludert med at de må gå det hele nøyere etter i sømmene. Det skal de bruke 90 dager på.

- Vi må se veldig nøye på hvilke konsekvenser oppkjøpet får for konkurransen i Europa, når verdens ledende propritære databaseselskap skal ta over verdens ledende åpen kildekode-databaseselskap, sier EU-kommissær Neelie Kroes.

MySQL-fokus

Kroes sier at oppgaven nå blir å finne ut om oppkjøpet fører til færre valg og høyere priser.

EU skal fokusere på hva som skjer med MySQL, som er Sun sitt åpne databasesystem. Det lisensieres både under GNU og propritære lisenser.

Oracle på sin side har ikke kommentert EUs gjennomgang, men påpeker at oppkjøpet er godkjent av amerikanske myndigheter og aksjeeierne.

Anke, anke, anke

Analytikere tviler på at EU kommer til å sette en stopper for oppkjøpet, selv om kommisjonen eventuelt vil gå mot det hele.

- Jeg regner med at Oracle vil anke og anke helt til de får det som de vil, sier James Governor i Redmonk til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Jeg forstår hvorfor EU tar tak i dette, men det er slett ikke sikkert de vil få det som de vil. Oracles jurister er temmelige flinke.

De åpne europeerne

En annen amerikaner, administrerende direktør Roger Burkhardt i åpen kildekode-databaseselskapet Ingres, er ikke overrasket over at EU ser på saken med spesiell tanke på MySQL.

- Europeiske land er mer opptatt av å promotere bruk av åpen kildekode både innen og utenfor det offentlige, forteller han vår nyhetstjeneste.

Men han er ikke særlig bekymret for oppkjøpet. Som han sier:

- MySQL konkurrerer ikke direkte med Oracle.

IT-Karriere