- Får ikke inntekter fra sosiale medier

- Får ikke inntekter fra sosiale medier

- Mange nordiske foretak bruker sosiale medier, men likevel er det veldig få som har muligheten til å generere faktiske inntekter gjennom sitt nærvær i sosiale medier, sier nordisk direktør i Neolane, Franck Attia.

- Det er viktig for bedriftene å bruke sosiale medier slik at de samsvarer med bedriftens globale kommunikasjons- og markedsføringsstrategi, sier Franck Attia, nordisk direktør i Neolane.

Utfordringen ligger i å benytte disse kanalenes potensial for kundekommunikasjon og markedsføring, slik at de på best mulig måte kan brukes i en strategi for direkte markedsføring.

Må kommunisere

Ifølge Attia er mer enn 250 millioner mennesker innlogget på Facebook hver dag i gjennomsnitt 50 minutter. Med andre ord kan det være mye å tape ved å ikke benytte seg av sosiale medier som markedsføringsstrategi.

- Bedriftene kan ikke se bort ifra sosiale medier uten å risikere å ikke kunne kommunisere med en betydningsfull del av sine kunder, sier Attia til IT-Bransjen.

Samtidig er det viktig å tenke på hva som passer for den enkelte bedrift. Det som fungerer for noen, passer ikke nødvendigvis for andre.

- Men markedsførere må se til at de sosiale mediene og bedriftens prosjekter kan bære de nødvendige investeringene, slik at de sosiale mediene kan hente inn penger på et merkbart sett, sier han.

Personlige meldinger

Det finnes mange måter å kommunisere med kundene på via sosiale medier.

- Kommunikasjon kan oppnås ved hjelp av diverse teknikker innen direkte markedsføring, som personlige meldinger i sosiale nettverk som Facebook eller Twitter, sier Attia.

Bedriftene bruker forskellige metoder for å skaffe seg fans. Noen av de mest populære er reklamekampanjer, utsending av spesialtilbud og arrangering av konkurranser. Deretter holder de liv i fellesskapet ved å gjøre tilgjengelig spørreundersøkelser og videoer eller ved å be tilhengerne si sin mening om produktene deres.

Hett emne i Norden

Når sosiale nettverk brukes som massemedier, er det derimot vanskelig å måle om salgsresultater direkte stammer fra markedsføringen via denne kanalen eller ikke. Verktøy som Google Analytics kan være nyttig i målingen.

I en pressemelding fra Neolane, som er spesialist i konversasjonsmarkedsføring, står det at kun 28 prosent av forbrukere ønsker å motta henvendelser med informativt eller underholdene innhold når de blir fan av et merke på Facebook. 77 prosent er enige om at det de vil ha er personlige rabatter eller personlige gaver.

I følge et studie E-Consultancy og BigMouth Media, planla 86 prosent av alle de spurte selskapene å sette av et større budsjett til sosiale medier i 2010 enn året før. I betraktning av at selskap i dag hovedsaklig benytter sosiale medier som et massemedium, er det interessant at 60 prosent av disse investeringene går til rekrutteringsformål.

- Sosiale medier er et veldig hett emne i Norden. Mange nordiske foretak bruker sosiale medier med fans og tilhengere, men likevel er det veldig få som har muligheten til å generere faktiske inntekter gjennom sitt nærvær i sosiale medier, sier Attia.

Usikre inntekter

Ifølge meldingen fra Neolane er løsningen å bruke velprøvde metoder for direktemarkedsføring. Selskapet anbefaler at markedsføringsstrategien for sosiale medier bør innebære utsending av individualiserte henvendelser og at riktig tilbud bør tilbys riktig person på riktig tidspunkt.

I tillegg bør man passe på at tilbud og henvendelser via sosiale og tradisjonelle medier stemmer overens. Denne fremgangsmåten vil gjøre selskap i stand til å måle effektiviteten av promoteringen av sine merkevarer i sosiale medier, og bevise hvordan dette kan påvirke kundelojalitet og salg.

I dag er det Facebook og Twitter som er de mest populære plattformene blant brukerne i tillegg til applikasjoner på Iphone og Ipad.