Farlige referanser

Farlige referanser

Å anbefale noen til en jobb kan virke ganske uskyldig. Men det er seriøse greier som til og med kan gi deg en solid ripe i lakken.

Kampen om de beste it-hodene er fortsatt knallhard, og mye tyder på at rekruttering ikke blir lettere i tiden som kommer (se blant annet Nils Molins kommentar på baksiden). Derfor er det mange selskaper som bruker de ansattes egne nettverk for å finne gode kandidater. Det virker jo ganske enkelt, du anbefaler noen du kjenner og kanskje ber du vedkommende ta kontakt for en ledig stilling i din bedrift.

Men det finnes fallgruver. Her er noen tips basert på råd fra den amerikanske rekrutteringseksperten Katherine Spencer Lee. Hun er også skribent i vårt amerikanske søstertidsskrift CIO Magazine.

Nære og fjerne

Du vil kanskje anbefale familie eller venner til en jobb i virksomheten du selv jobber? Da bør du tenke på at forholdet kan knake om dere ikke kommer godt overens på jobben. Du liker kanskje det faktum at både du og din gamle studiekamerat fra høyskolen har stor sans for Linux? Det som kanskje ikke er like hyggelig er om den samme personen begynner på din jobb og maser i det uendelige om dere ikke snart skal implementere Linux hele virksomheten. Det blir også sjefen lei av. Vær derfor sikker på at den du anbefaler kan bli en god ansatt og en god kollega før du gir en referanse.

Blir du spurt om du kjenner passende kandidater til en stilling, bør du løfte blikket og saumfare hele nettverket ditt. På den måten unngår du å overse gode kandidater litt ute i periferien. Du bør også starte med å identifisere de som er best egnet til jobben, og ikke den du måtte like best eller har mest behov for en jobb.

Referanser i blinde

Uansett hvor godt du kjenner en person, sørg for at du har gjort hjemmeleksen før en referanse gis. Finn ut så mye du kan om hans eller hennes bakgrunn, preferanser og potensial. Du bør også være nøktern når du beskriver virksomheten du selv jobber i, på den måte finner du lettere ut hvor motivert og hvor godt kandidaten passer.

Når du har hatt denne samtalen er det viktig at du ikke føler deg presset til å være referanse, be han eller hun sende søknaden til den som skal foreta ansettelsen. Husk at det er ditt rykte som står på spill. Hvis du anbefaler kandidater som ikke er egnet, gjør et dårlig inntrykk på intervjuet eller i verste fall blir ansatt og gjør en dårlig jobb – da virker det som at du ikke tar prosessen seriøst og ikke har den nødvendige respekten for virksomheten du jobber i.

Husk oppfølging

Hvis du skal anbefale noen til en stilling bør du gjøre mer enn å sende cv-en videre til personalavdelingen. Snakk med den som skal ansette og fortell hvorfor den som du anbefaler er riktig kandidat. Del eventuell kunnskap du, som for eksempel at han eller hun var ansett som et selskapets Microsofts .Net guru da dere jobbet sammen hos en tidligere arbeidsgiver. Eller at personen har de nødvendige personlige kvalifikasjonene for akkurat den spesielle avdelingen.

Ikke overdriv

Husk å minne personen du er referanse for at ditt bidrag ikke er noe garanti for at vedkommende får et tilbud. Han eller hun må gå inn i situasjonen på samme måte som de andre jobbsøkende. Det betyr å legge arbeid i cv-en, søknaden og forberedelsen til et eventuelt intervju. Tar ikke den du kjenner dette poenget alvorlig bør du tenke deg om to ganger før du er referanse.

Les om:

IT-Karriere