Fjerner megabyte-grense på ebøker

Fjerner megabyte-grense på ebøker

Godt nytt for faginteresserte: Bokbasen lover å rydde plass til ebøker også over 10 MB i løpet av året.

Er du en av dem som foretrekker ebøker, har norsk som favorittspråk og liker fagstoff om it, eller kanskje foto?

Da har du lenge måttet finne deg i et nærmest ikke-eksisterende utvalg av tilgjengelig lesestoff.

Men problemet har, sikkert til noens overraskelse, ikke vært at ingen gidder å skrive faglitteratur på norsk – men at slike bøker gjerne inneholder bilder og illustrasjoner som sender sluttproduktet godt over Bokbasens maksimale filstørrelse for ebøker: 10 Megabyte.

Boktitler på vent

– Det virker jo litt tåpelig. Kundene tror jo at det er vi som sitter der og er treige, sa forlagsredaktør Kjetil Fjellmann i Bookworld da Computerworld omtalte saken i sommer.

Forlaget gir ut fagbøker innen teknologi, med titler som Boken om Windows 8 og Boken om Ipad – og i tillegg et stort antall bøker om fotografi. Det rimer dårlig med en maksimal filstørrelse på linje med vedleggsgrensen på en litt gammeldags epostserver.

Fjellmann lover å ha 10-15 boktitler klare for nærmest øyeblikkelig publisering om 10 MB-grensen heves.

– Det er jo ikke noen vei utenom ebok. Det er alfa og omega, sier han.

Bedring i løpet av året

"Proppen i systemet" er i denne sammenhengen Den norske Bokdatabasen, selskapet som organiserer bøkene som selges i norske bokhandlere, både digitalt og på papir. Man må kort og godt gjennom Bokbasen for å få publisert bøker av alle typer – på de norske utsalgsstedene, vel å merke.

Paradoksalt nok må man utenlands til Ibookstore, Amazon og lignende for å finne norske titler over 10 Megabyte.

Administrerende direktør Bente Franck-Sætervoll i Bokbasen lover snarlig bedring.

– Dette er et høyaktuelt tema for oss, og vi jobber med å kunne utvide størrelsesgrensen til 50 MB i løpet av par uker – i hvert fall før jul. Det vil løse det mest akutte problemet, sier hun.

Mangler leserteknologi

Franck-Sætervoll forklarer at ebøker i dag publiseres i hovedsakelig i to formater: PDF og bokstandarden Epub, per i dag i sin annen utgave.

– Epub 2 har store mangler med tanke på støtte for bilder og illustrasjoner, noe som forklarer at disse ebøkene publiseres mest som ren tekst, sier hun.

En ny og mer bildevennlig standard, Epub 3, er på plass, og vil løse det meste. Men til nå har etterspørselen fra bokhandlerne vært mildt sagt laber – all den tid det ikke finnes leserteknologi på markedet som støtter Epub 3, opplyser Bokbasen-direktøren.

– Vi vet at stiftelsen Readium har jobbet med å kunne tilby en Epub 3-klar ebokleser i starten av neste år (ble tidliglansert i forrige uke , journ. anm.). Derfor har også vi en målsetting om å ha støtte for utgivelser på Epub 3 innen 1. kvartal 2014. Men inntil videre høyner vi altså den generelle størrelsesgrensen på de eksisterende formatene til 50 MB, sier Franck-Sætervoll.

(PS: Vi gjør oppmerksom på at forlaget Bookworld eies av samme selskap som Computerworld)

Les om:

IT-Karriere