Flere velger it-utdanning

Institusjonene Computerworld har snakket med, melder om oppgang.

Publisert Sist oppdatert

- Det er en klar oppgang, størrelsesorden 10 prosent økning i antall søker på bachelor, 20 prosent på masternivå, forteller Knut Liestøl, leder ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO).

Andre utdanningsinstitusjoner Computerworld har snakket med, melder i det store og hele om lignende tendenser. NTNU-bacheloren i informatikk har gått fra rundt 100 til 149 stykker i år.

NTNU med masse kvinner

Trønderlag-universitetet ser videre en svak økning på sivilingeniør-studiet, en sak nedgang på datateknikk. De har redusert inntaket på elektronikk, men har tilsvarende økt inntaket på kommunikasjonsteknologi. Kybernetikk ligger på omtrent samme nivå som før.

- I sum har det økt fra litt under 500 i 2011 til 511 i 2012 og 531 i år, sier Vegard Rønning, seksjonsleder for utdanning ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektronikk.

Høgskolen i Gjøvik (HiG) ser også en økning på rundt 10 prosent fra i fjor. Fra 246 til 275 it-studenter. Også NITH rapporterer om oppgang på bachelor, fra 224 til 231, mens master har gått fra 20 til 19.

Når det gjelder antall kvinner, er det NTNU som har hatt mest markant økning. I år ligger andelen på rundt 20 prosent på alle fem program. UiO melder om ingen markante endringer, mens HiG sier de har fått inn to flere kvinnfolk enn i fjor. Hos NITH er andelen 16 prosent, ett prosentpoeng ned fra året før.

Nettverk, spill og sikkerhet

Hva er så de heite fagene i år?

- Vi ser mange søkere og opptaksgrenser til bachelor i drift av nettverk og datasystemer, bachelor i spillprogrammering og bachelor i informasjonssikkerhet. I tillegg er masterutdanningene populære, sier informasjonsrådgiver Maria Lillemoen ved HiG.

Hun forklarer at høgskolen ikke har femårig løp for it-studiene, hvolket betyr at studenter søker seg inn på enten treårig bachelor eller toårig bachelor. Til master er det noen som fortsetter ved HiG, noen som fortsetter masteren annensteds og noen som velger jobb.

Ingen store endringer

Liestøl ved UiO ser ingen markante endringer i fagtrendene.

- For våre to store programmer var det relativt sett en liten økning for «Programmering og nettverk», men fortsatt er det vanskeligst å komme inn på «Design, bruk, interaksjon», sier han.

Også hos dem hender det ikke rent sjeldent at studenter fortsetter på master et annet sted, eller forsvinner over på annen, oftest høyt relevant, utdanning. Halvparten av dem som søker master ved UiO, kommer selv fra andre institusjoner, som oftest høyskoler.

- Men som sagt har vi samlet sett hatt en stor økning i antall søkere på master, så det er utvilsomt mange som «går for full pakke», sier han.

Programvare hett i år

NTNU kan meddele følgende om fagtrender:

- For valg av fordypning på masternivå, var det for noen år tilbake mest populært med «Software». De siste årene har «Intelligente systemer» (AI) tatt over som det mest populære, på bekostning av programvare-studiet. I år var det igjen programvare som var mest populært. Om det er en trend, er vanskelig å si kun basert på ett opptak, sier Rønning.

- På lavere nivå satses det mer på prosjektbasert læring. Dette er mer ressurskrevende, men studentene har etterspurt mer praktisk læring. Vi tror dette kan øke motivasjonen for studiet og at det vil minke frafallet vårt.

NTNU tilbyr blant annet utdanningsretningen spillteknologi, som er populær å søke seg til. Men det er langt fra alle som kommer inn her.

- Det er harde mattekrav, så utdanningen er vanskelig å komme seg inn på. Faget bygger på R2-matte fra videregående, og det blir for tøft for dem som ikke har slik bakgrunn, sier Rønning.