Flere vil studere it

Flere vil studere it

Søkertallene viser en bra økning til masterutdanning i teknologi, mens NTNU melder stor fremgang. - Dette trenger it-bransjen, sier Per Morten Hoff i IKT Norge.

Samordna opptak (SO) har per april 2008 registrert rundt 92 500 søkere til høyere grunnutdanning, det samme antallet som i 2007. Tallene viser at flere er interessert i it.

Søkertallene viser en økning på 6,1 prosent til masterutdanning i teknologi og 3,2 prosent til ingeniørutdanning. Det betyr at tekniske studier tiltrekker seg flere unge mennesker.

- Dette er gledelige tall. Det er omtrent det vi hadde håpet på. Vi ønsker oss en oppgang mellom fem og ti prosent hvert år, så dette er ganske bra, sier Per Morten Hoff i IKT Norge.

Kampanjer

Hoff mener dette betyr at den negative trenden er snudd. Flere kampanjer har bidratt med å gjøre unge oppmerksom på fordeler å satse på en it-studie.

- Vi har hatt folk som besøker skoler, en Messenger-kampanje og nettstedet Skift.no, som er en Web 2.0-tjeneste hvor man kan utveksle informasjon om jobber i it-bransjen, forteller Hoff.

Men Hoff ser også at den gode oppgangen it-bransjen har gjennomgått de siste årene bidrar til at flere åpner øynene for teknologi.

- Dette er klart en kombinasjon av flere faktorer. Vi fra vår side vil fortsette å opplyse folk i utdanning om mulighetene som it gir. Og Norge trenger absolutt mange flere it-hoder, sier han.

NTNU øker igjen

Et annet tegn på at det går bedre med teknologiske studier er at for første gang ønsker mer enn 10.000 unge å studere ved NTNU.

Det betyr at mer enn en av ti av alle som søkere høyere utdanning i Norge, har NTNU som førstevalg. Framgangen er tydelig både innen teknologi- og realfag, historisk-filosofiske fag og samfunnsfag.

- Dette er en meget gledelig utvikling. Ekstra gledelig er det at den positive trenden innen teknologi- og realfag øker. Det viser blant annet at myndighetenes klare satsing på å øke interessen for disse fagene blant ungdom, nå bærer frukter. Ikke minst gjelder dette blant jenter, som søker våre studieretninger i teknologi og realfag som aldri før, sier rektor Torbjørn Digernes på NTNUs webside.

Men både jenter og gutter strømmer til sivilingeniørfagene. Datateknikk alene har en økning på mer enn 43 prosent. Energi og miljø øker med 33 prosent og industriell design med 22. Blant de rene realfagene er biologi og informatikk klare vinnere, men også kjemi og matematikk skårer høyt.

Se alle søkertall her.

Les om:

IT-Karriere