Først i verden med sykehus-navigering

St. Olavs Hospital i Trondheim har fått et innendørs navigasjonssystem som skal hjelpe pasienter og pårørende med å finne frem.

Publisert Sist oppdatert

Sykehus kan for mange være en labyrint med skilt og eviglange korridorer. Nå blir universitetssykehuset i Trondheim det første sykehuset i Norge – og kanskje verden, som tilbyr innendørs navigering. Dette ifølge en pressemelding.

Navigasjonssystemet heter MazeMap, og pilotprosjektet ble i 2010 fundet av Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Prosjektet ble en suksess på NTNUs universitetsområde. Nå skal Trådløse Trondheim kommersialisere MazeMap og lansere den hos St. Olavs Hospital.

– Med jevne mellomrom blir det hevdet at vi satser for lite på forskning og utvikling i Norge. I dette DIP-prosjektet har de 300.000 kronene vi har investert vært med på å utløse ytterligere ni millioner kroner til videreutvikling av teknologien, der SkatteFUNN og Innovasjon Norge har vært viktige bidragsytere. Dette viser hvor viktig det er å stimulere innovasjonsprosjekter helt fra begynnelsen, i riktig ende, sier Skule Storheill, innovasjonsdirektør og DIP-ansvarlig i Norsk Designråd.

Viser vei

Tjenesten er gratis og er tilgjengelig både på nett og som mobil-app. Den gir oversikt over alle rom og fasiliteter i samtlige etasjer i alle bygningene på område. Brukeren skal kunne søke opp alle rom i bygningen han eller hun befinner seg i og som når du bruker GPS i bilen, få en ”sti” han eller hun kan følge til destinasjonen.

- Det er også en stor arbeidsplass og et studiested. Vi har en stor og kompleks bygningsmasse der det kan være vanskelig å finne fram, og vi tror MazeMap vil bli et viktig verktøy for både pasienter, besøkende og ansatte, sier dekanus Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet, NTNU.

INNENDØRS GPS: MazeMap lar brukeren navigere mellom bygninger og etasjer. Den banebrytende løsningen fikk 300 000 kroner i innovasjonsstøtte fra DIP-programmet til Norsk Designråd i 2010.

Billig løsning

Tjenesten har vært tilgjengelig for betabrukere ved sykehuset siden februar, og har så langt gitt gode resultater. I tillegg er installasjonen relativt billig i og med at løsningen benytter seg av de trådløse nettverkene som allerede er der.

Thomas Jelle fra Trådløse Trondheim sier dette antagelig er verdensnyhet i helsesektoren. Ifølge han finnes det bare et fåtall konkurrerende løsninger på verdensbasis.

– Vår største konkurrent er substitutter som informasjonstavler, papirkart og resepsjonsskranker. Det er et enormt marked for innendørs navigasjon, både i Norge og utenlands. Vi håper å komme i mål med flere store avtaler i løpet av kort tid, sier Jelle.