Fra retail til business i HP

Fra retail til business i HP

NY JOBB: Heiko Heilmann går fra konsumentkanalen til den kommersielle kanalen i HPs skriverdivisjon.

Heiko Heilmann er ny som salgsleder for partneravdelingen i HPs print- og bildedivisjon, men gammel i HP-sammenheng. Han kommer fra rollen som ansvarlig for rekvisita i HP for det skandinaviske markedet, og har jobbet lenge med salg av print.

- Gratulerer med ny stilling! Hva skal du jobbe med?

- Jeg jobber innenfor skriverdivisjonen i HP, som igjen er delt inn i de som jobber med konsumentkanalen og de som jobber med den kommersielle kanalen. Framover skal jeg lede salgsteamet som jobber mot den kommersielle kanalen.

- Hva gledet du deg mest til med den nye jobben?

- For meg som har jobbet i veldig mange år i retail, er det spennende å lære en annen type salg. Det er ganske stor forskjell på de to typene. Det er helt andre mekanismer som utløser omsetning. Det er også gøy at vi satser mer på salg via partnere. Det har vært en evig diskusjon om de store leverandørene bør selge direkte eller gjennom partnere. Innenfor print har vi nå tatt et strategisk valg om at vi skal selge mindre og mindre direkte og mer gjennom partnerkanalen. Partnerne har en merverdi. Den lokale oppfølgingen og kunnskapen som sluttkundene etterspør, er det de som står for, og det er mye kunnskap der ute som vi ønsker å nyttegjøre oss av på en bedre måte.

- Det skjer dessuten mye spennende innenfor print som i større og større grad blir solgt som en løsning. Tidligere har dette blitt solgt transaksjonelt – du kjøpte 100 printere og ferdig med det, og så kjøpte du gjerne materiell et annet sted. Det vi ser på nå, er å få partnerne til å selge hele systemet og som en totalløsning. Det er en brytning i markedet. Marginene ligger i de partnerne som både får hardwareomsetningen og rekvisitaomsetningen.

- Hva vil bli de største utfordringene?

- Personlig ser jeg veldig fram til å lære mer om business til businessalg. Vi har mye å lære om måten å selge på kontrakt på. Tidligere har det vært litt tungvint. Det er mange prosesser vi og partnerne må sette oss inn i. Nå kommer vi med noen løsninger som gjør at dette skal bli enklere, og jeg er spent på hvordan det kommer til å fungere.

- Hva er den største forskjellen fra din tidligere jobb?

- Den største forskjellen er at kanalen er veldig annerledes. I retail er det tilgjengelighet og produktpris som gjelder. Nå må jeg konsentrere meg om merverdi og hvilke typer tjenester som er salgsutløsende. En annen forskjell er at jeg i den tidligere jobbet veldig mye mer nordisk, mens det nå er det mer lokalt.

Les om: