Frykter ny it-tørke etter krisen

Frykter ny it-tørke etter krisen

Ergo-sjef Terje Mjøs frykter mangel på arbeidskraft etter ledighetsboomen.

Nye Nav-tall bekrefter at finanskrisen forverrer situasjonen til it-arbeiderne. Det er nå 3030 arbeidsledige innen ingeniør- og ikt-fag. Dette er en økning på 131 prosent. Tall på hvor mange rene it-folk som er ledige er ikke klare ennå, men i juli var dette tallet 1469. Det er dobbelt så mange som juli i fjor.

Ser man bare tre år tilbake i tid, blir bildet et ganske annet. I 2006 var det 1415 ledige it-folk, så gikk det ned til bare 707 i 2007. Når det nå går oppover igjen, betyr det ikke nødvendigvis at ledigheten er stor sammenliknet med andre bransjer og andre tider. Men at den har økt kraftig det siste året, er det ingen tvil om.

Og dette skaper ikke bare problemer for de det rammer direkte. Problemet kan komme om noen år.

Husker .com-boblen

- Det er ikke ansettelsesstopp hos oss, men vi vil selvfølgelig være forsiktige med å øke kapasiteten før vi ser at vi får bruk for det, forteller administrerende direktør Terje Mjøs i Ergogroup.

Selskapet la nylig frem svake tall fra siste kvartal, og varsler at de må kvitte seg med enda mer av arbeidsstokken enn tidligere antatt. Før jul sa de at mange konsulenter måtte vekk. Nå skal de se på muligheten for å også kutte blant faste ansatte. Han har merket et økt trykk på de stillingene de faktisk utlyser, som tyder på at det finnes flere ledige it-hoder nå enn tidligere.

Mjøs har tro på at det kan snu seg, men frykter at krisen har ført til frykt for it-studier.

- Før lavkonjunkturen var det alt for få it-folk. Jeg tror ikke det er lenge igjen til det er slik på nytt, forteller han.

- Det som skjedde etter .com-boblen var det tilsiget til it-studiene ble kraftig redusert. Det har vi slitt med de siste årene, og jeg håper ikke det blir konsekvensen denne gang. For det er fortsatt trygt å studere it, mener direktøren.

Betingen optimist

Foreløpig ser det ikke ut til at studentene lar seg skremme. Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo har meldt om bra pågang fra studenter som vil lære seg faget. I år har de 400 nye bachelor-studenter og 85 på master-studiet. Instituttleder Morten Dæhlen har fortalt Computerworld at deres analyser tyder på at studentene ikke skal gå arbeidsledige når de kommer ut i arbeidslivet.

Og det tror heller ikke generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge.

- Jeg er ikke veldig bekymret på lang sikt, forteller generalsekretæren, som betegner seg selv som "betingen optimist".

- De som tror krisen er over tar feil, men det vil roe seg ned. Det tar bare litt tid å få hjula i gang.

Hva tror du? Frykter du mangel på it-studenter om krisen vedvarer? Sin din mening under artikkelen!

IT-Karriere