Frykter store kutt i EDB Ergogroup

Frykter store kutt i EDB Ergogroup

De ansatte frykter nedbemanning og offshoring. Minst 200 må gå.

EDB og Ergogroup er enige om å slå seg sammen.

Ergogroup-direktør og toppsjefen i det nye selskapet, Terje Mjøs, sa under pressekonferansen mandag at man vil spare mellom 250 og 300 millioner kroner årlig på fusjonen. To tredjedeler av disse besparelsene skal komme som følge av nedbemanninger. Ifølge Mjøs kan det dreie seg om over 200 personer, og antagelig vil de fleste hodene rulle i Norge.

- Men jeg vil legge til at eksterne konsulenter og naturlig avgang er en del av dette, sier Mjøs til Computerworld.

Frykter flere kutt

John Christian Hanssen er klubbleder for de organiserte i El- og it-forbundet i Ergogroup.

Han mener uttalelsen fra Mjøs er svært omtrentlig.

- I utgangspunktet bør de holde seg til dette tallet, men med den generelle utviklingen hos databedriftene kan man ikke se bort fra at det blir flere kutt, forteller Hanssen.

- Det ble mange store kutt i stilleperioden 2003 og 2004, og det tok av i kriseåret i fjor. Det går opp og ned i denne bransjen som i alle andre.

Store utfordringer

Hanssen har visst om fusjonen en stund, men hatt taushetsplikt ettersom selskapet er børsnotert. Nå gjenstår det mye arbeid for å sikre de ansattes rettigheter.

Utfordringene står i kø. Blant annet har EDB og Ergogroup to forskjellige hovedavtaler, som nå må slås sammen til én om fusjonen blir en realitet.

Han må også passe på at det ikke kuttes mer enn absolutt nødvendig.

Truende offshoring

- Det er en tendens at man beregner nedbemanning ut fra hvor mye penger man skal spare. Det kan føre til at man nedbemanner folk uten å se om man virkelig trenger dem. Det går litt på blårussens premisser, sukker Hanssen.

Men det er ikke bare rene bemanningskutt Hanssen frykter. Begge selskaper har begynt med offshoring, og det ser ikke ut som denne trenden er en døgnflue.

- De har neppe tenkt å gi seg med dette. Så fusjonen kan påvirke bemanningen enda mer enn det de legger frem nå, forteller han.

Også positivt

- Generelt, hva er klubbens holdning til fusjonen?

- Om man ønsker å konkurrere med de større utenlandske selskapene, og være konkurransedyktig i forhold til dem, kan det være fornuftig, sier Hanssen.

- Hva med de negative sidene, er det flere ulemper enn nedbemanning?

- Det er stort sett det det går på. Men også faren for å miste rettigheter. Vi har en utfordring med å komme frem til overenskomster med arbeidergiveren.

IT-Karriere