Girer opp i tøffere tider

Girer opp i tøffere tider

Kun tre av de tolv største it-bedriftene i Norge har innført ansettelsesstopp. Flere fortsetter å rekruttere.

- Vi har en strategisk beslutning om å være offensive i dårlige tider.

Markedsdirektør Anders Lindgren i Steria er tydelig på at selskapet ikke kommer til å ligge på latsiden neste år. Mens sluttpakkene hagler i finansbransjen og usikkerheten sprer seg i it-bransjen, skal selskapet med 370 ansatte styrkes med 50 personer i 2009.

Steria er ikke alene. I en rundspørring som Computerworld har foretatt blant de største it-bedriftene i Norge, svarer ni av tolv at de ikke har innført ansettelsesstopp, i det som regnes som det største økonomiske krakket siden 1987.

LES OGSÅ: - Snart krise i Norge

Flere av de spurte kan fortelle at de har planer om å ansette flere folk, selv om det er en usikker stemning. Telenor skal ha mellom 100 og 200 personer, HP Norge skal ha 30 og Microsoft Norge ansetter rundt 20.

Accenture og Dell er ikke klare på hvor mange, men kan fortelle at de skal ha en kontinuerlig og moderat vekst.

Offensive

Steria driver først og fremst konsulentvirksomhet, og har en sterk kundebase med 60 prosent offentlige kunder, blant annet Skattedirektoratet, Nav, Forsvaret og Politiet. Med slike langsiktige prosjekter i ryggen, er de overbevist om at angrep er det beste forsvar i de tøffe tidene.

- Det er som et Formel 1-løp. Man må vite når man skal gasse og når man skal bremse. Akkurat nå er banen noe uoversiktlig, sier Lindgren.

LES OGSÅ: Accenture godt rustet

Neste år skal selskapet dermed ha like mange nyansatte som i år, og det er liten utskifting. HR-direktør Solfrid Skilbrigt i Steria er sikker på at det er viktig å få tak i de beste folkene, slik at man kan holde kundene fornøyde.

- Dessuten er det vanskeligere å komme inn igjen om man først har vært ute en stund på grunn av dårlige tider, sier Skilbrigt.

At interessen for de dyktige folkene fremdeles er tilstede, merket hun senest da hun var i Trondheim under rekrutteringsdager der, og møtte flere konkurrenter.

Spår mørkere tider

Det er likevel ikke alle som ser like positivt på tiden som kommer. EDB Business Partner, Netcom og Software Innovation er de tre selskapene som Computerworld har snakket med, som har innført ansettelsesstopp. Av ulike årsaker.

ANSETTELSESSTOPP?
Accenture - Nei
Dell - Nei
EDB - Ja
Ementor - Nei
Ergogroup - Nei
Hp - Nei
IBM - Nei
Microsoft Norge - Nei
Netcom - Ja
Software Innovation - Ja
Steria - Nei
Telenor - Nei

- Grunnen til at vi gjør dette er at vi ønsker å være føre var i et marked som blir av en helt annen karakter og uten den veksten vi har sett de siste årene, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman i EDB.

LES OGSÅ: Rekordlav it-ledighet

EDB har store deler av sin kundebase i bank- og finanssektoren. I tillegg har selskapet den siste tiden gjort flere oppkjøp i utlandet, noe som har gitt dem flere ansatte.

- Vi har betydelige ressurser i India og Ukraina. Der er det 1200 personer som kan gjennomføre prosjekter vi har her i Norge. En fjerdedel av staben kommer nå fra det vi kaller global outsouring, sier Remman.

Denne artikkelen er et utdrag av en av nyhetssakene i Computerworlds papiravis denne uken.

LES OGSÅ: Oppgang tross nedgang

Les om:

IT-Karriere