God dag og farvel til Oslo Børs

Mange it-selskaper er borte, men de som er igjen gjør det bedre enn andre sektorer.

Publisert Sist oppdatert

Verdifulle it-selskaper har blitt borte fra Oslo Børs. Men de som er igjen har gjort det bra på tross av tøffe tider. Ser man på selskapene på it-indeksen falt inntjening med tre prosent fra 2008 til 2009 – for resten av børsen var tallet 17 prosent.

Oslo børs er imidlertid lang fra noen it-børs. Av børsens verdi representerer it-selskaper en forvinnende liten del.

- Det som litt kjedelig med it på Oslo Børs er at antall it-selskaper er mange, men summerer man verdien blir det bare rundt 1,5 prosent av den totale børsverdien, sier Peder Strand som er it-analytiker i SEB Enskilda og legger til:

- På den positive siden har it-selskapene klart seg veldig godt gjennom finanskrisen - på tross av at it-aksjer har et rykte på seg som volatile.

Store selskaper ut

I de siste årene har Oslo børs blitt tappet for teknologiselskaper. Nokia slukte Trolltech, Microsoft spiste fast Fast, Cisco rappet Tandberg, og private investeringsfond tok selskaper som Visma og Telecomputing bort fra børsens daglige aksjemas.

Men ifølge administrerende direktør Sven Tore Kaasa i Telecomputing ligger de ikke på latsiden selv om aksjemarkedet ikke måler selskapets daglige prestasjoner.

- Det er ikke noe roligere liv utenfor børsen. Men om man ser på aksjonærsammensetningen, med en hovedeier som eide 70 prosent, så skulle vi vel aldri vært på børs – spesielt siden vi ikke skulle hente penger, sier Kaasa.

Han forteller videre at Telecomputing nå slipper en del fomaliteter.

- Uansett om man er på børs eller ikke, så har vi de samme høye målene virksomheten.

- Savner du børsen?

- Nei, jeg vil ikke si de det – har vel ikke all verdens følelser verken den ene eller andre veien.

- Er det mer ro til langsiktighet utenfor børs?

- Jeg syns vi var flinke da vi var på børs også. Vi har alltid hatt kortsiktige mål og langsiktig strategier, sier Kaasa.

Bouvet inn

Konsulentselskapet Bouvet vært notert på Oslo Axess siden 2007. Axess er et slags venterom til Oslo Børs, hvor mindre selskaper får en sjansen til å få kjenne på aksjemarkedet og vokse.

I slutten av november var tiden imidlertid inne for Bouvet å ta steget opp.

- Som børsdirektøren sa i dag morges; det er som å gå opp fra Adeccoligaen til Eliteserien, uttalte kommunikasjonssjef Åsmund Mæhle i Bouvet den 30. november til Computerworld. Han mente at Oslo Børs var et riktig sted å være for selskapet.

En av it-analytikerne Computerworld snakket med sier at det på mange måter er positivt at norske teknologiselskaper kjøpes opp, les mer på neste side!