Google snart klare for mobilbetaling

Google snart klare for mobilbetaling

Samarbeider med Mastercard for å gjøre mobilen til lommebok.

Såkalt Near Field Communication (NFC) bygges inn i nymotens smarttelefoner for å gjøre mobilen til en lommebok. Idéen er i utgangspunktet at du skal kunne betale ved å sveipe mobilen over en teknisk innretning.

Google, selskapet bak Android-operativsystemet for mobiltelefoner, er nå i samarbeid med Mastercard og Citigroup om teknologien, skriver Wall Street Journal.

I løpet av 2011

Google er forventet å slippe en løsning i løpet av året. Planen er at Citigroup skal utvikle applikasjoner til Android-telefoner som lar kunden betale for kjøp i togstasjoner og dagligvarehandler.

Ifølge WSJs ikke-navngitte kilder kommer Google ikke til å ta transaksjonsgebyr, men heller bruke dataene fra kjøpene til å selge inn skreddersydde annonser til mobilbrukerne.

I gang

Visa og American Express har også hatt interesse for NFC, det samme har kortleserprodusenten Verifone Systems. Som analytiker i J. Gold Associates, Jack Gold i egen person, sier det:

- Ingen vil henge etter.

Det er allerede installert hele 150.000 NFC-lesere rundt om i USA, deriblant i Mcdonalds-butikker og apoteket Dianereade. Og uten at amerikanske brukere nødvendigvis vet om det, har faktisk bankkort med innebygd NFC-funksjonalitet allerede blitt utstedt.

- NFC er den nye hellige gralen for kredittkortutstedere som ser de hundre millioner av smarttelefoner som utrustes med teknologien moden for høsting, sier Gold.

Dave Wentker fra mobilproduktuviklingsgruppen til Visa legger ikke skjul på hvor kult det blir når teknologien går for full maskin:

- En telefon med NFC-brikke installert eller lagt til via et spesialhylster gjør at applikasjoner kan bygges på NFC-muligheten, som til og med kan gjøre person-til-person-betalinger mulig med to slike telefoner i nærheten av hverandre, sier han.

Les også:

Bussbilletter på mobilen

Visa snakket om teknologien på CITA-messen forrige uke. De har fire piloter gående med ulike amerikanske banker. Pilotene ble kunngjort i desember og involverer Blackberry og Andriod-telefoner med spesielle Microsd-kort installert, samt Iphone 4 via et spesialhylster med NFC man kan slå av og på.

Klar for forbrukere

Ifølge Wentker er ikke sikkerhet en stor bekymring ved teknologien, til dels fordi banker tilbakebetaler svindel-betalinger, men også fordi applikasjonene som bruker NFC-brikkene krever at du sveiper mobilen nærme den tekniske betalingsinnretningen innen 20-30 sekunder etter å ha blitt aktivert.

Mange forbrukere har merket seg teknologien, til dels fordi det forventes Apples kommende Iphone 5 kommer med NFC ved lansering senere i år. Dermed kan moroa integreres med den gigantiske kundebasen til Apples App Store, der kundene allerede har registrert sin kredittkortinfo.

I tillegg har Samsung kunngjort at Galaxy S II kommer med NFC, og at kinesiske ZTE utruster alle sine mobiler med NFC innen juli. I dag er det rundt 10 millioner smarttelefoner med NFC på gata, det tallet forventes å stige til over 450 millioner innen 2015.

Også operatørene har meldt sin interesse.

Likevel forventer ikke analytiker Gold at smarttelefonen tar over for lommeboka i nær fremtid.

- Men med alle telefonene som kommer de neste par årene er det trolig det vil bli en god forretningsmodell på sikt, selv om en relativt liten prosentandel av brukerne bruker tjenestene, sier han

Les om:

IT-Karriere