Google vil til sjøs

Google vil til sjøs

Google vil erobre det våte element, og bruke bølger til både kjøling og strøm for sine flytende datasentre.

28. august signerte Googles bakmenn et dokument som endte i databasen til amerikanske patentmyndigheter. Tittelen lød «Water Based Data Center.»

Tanken Google-gründerne har, er bokstavelig talt å kaste it-utstyr på sjøen. Som Google forklarer i søknaden: «Et [slikt] system inkluderer et flytende plattformmontert datasenter som omfatter flere dataenheter, og en eller flere sjøvannskjøleenheter for å gi kjøling til de mange dataenhetene,» melder The Register.

Dette datasenteret vil bestå av et sjøfartøy som ligger ankret opp et eller annet sted, og som bruker bølger både til kjøling og strøm. Søkemotorgiganten ser for seg at dette vannbaserte it-senteret skal kunne tjene mennesker på land om en krise skulle oppstå et eller annet sted, eller eventuelt rett og slett for å avlaste et ellers kapasitetspresset internett i kortere perioder.

- Kjekt i kriser

«For eksempel kan militær tilstedeværelse behøves i et område, en naturkatastrofe kan skape behov for tilstedeværelse av it- eller telekommunikasjonssystemer til den naturlige infrastrukturen kan bli reparert eller gjenoppreist, og enkelte hendelser kan trekke tusentalls mennesker hvilket kan medføre en belastning på den lokale infrastrukturen,» skriver Google i søknaden.

«Ofte hender slike forbigående hendelser nær vannet, som en elv eller et hav. I alle tilfeller kan det være dyrt å bygge lokale datasentre, og det er ikke alltid lett å finne tilgang til den nødvendige (og billige) elektriske strømmen, høyhastighets datatilkobling og kjølevann for slike datasentre.»

Flere tenker tanken

Google har fra før patenterte datasentre som passer inni en normal container, og disse mobile modulene kan fungere som byggeklosser på disse vannbaserte datasentrene. For eksempel kan Google heise containerne på en ankret skip, eller sette dem på land ikke langt fra bølgene, og dermed benytte nettopp bølgene til kjøling og strøm for disse containerne.

(Saken fortsetter under bildet)

DATABÅT: Her er pantent-båten til Google. (Grafikk: Google)

Google er imidlertid ikke de første som går med tanken om å kombinere sjø og it. Et selskap ved navn IDS jobber for tiden på sin egne flytende maskinvare, men de ser ting på en litt annen måte.

«IDS’ flytende datasenter vil være ankret til havn mesteparten av tiden, mens [Googles] vil ligge til sjøs» står det i en blogg fra selskapet. I tillegg skal det ifølge bloggen være store forskjeller på hvordan sjøvann brukes til kjøling og enkelte forskjeller på strøm-tankegangen.

Verden består av 70 prosent vann. Kanskje ideen ikke er så dum?

Les patentsøknaden her.

Les om:

IT-Karriere