Grått for grønn it

Grått for grønn it

Ifølge en ny rapport fra Greenpeace er ikke den grønne elektronikken særlig grønn.

Greenpeace har nok en gang analysert en rekke elektroniske produkter, som datamaskiner, tv-er og mobiltelefoner.

De ser at produktene setter mindre miljømessige spor etter seg enn for et år siden. Samtidig mener de det er det langt igjen før de grønne produktene blir grønne i ordets rette forstand

- Vi ser etter et helt grønt produkt som ikke inneholder noen giftige kjemikaler, og som utmerker seg i energieffektivitet og varighet, Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, i en pressemelding.

- Vi er glade for å kunne si at elektronikkindustrien har tatt flere skritt i riktig retning i løpet av det siste året, men det er fortsatt ingen som skiller seg spesielt ut i alle miljøkategoriene. Kappløpet om en grønn vinner holder fortsatt på.

LES OGSÅ: Året it ble litt grønnere

Produktenes miljøvennlighet ble rangert på en skala fra én til ti. Greenpeace presenterer i sin rapport topp 5-lister, men tallene tilsier at toppen ikke nødvendigvis betyr at de er signalgrønne.

Lenovo ThinkCentre 58/M58p er den mest miljøvennlige datamaskinen, med en poengsum på 5.88. På femteplass kommer Acer Veriton M678G med så lite som 3,31 poeng.

Når det gjelder de bærbare maskinene kommer Toshiba Portege R600 på topp, med skarve 5,57 poeng. Dell Latitude E-4200 kommer på fjerdeplass med 4,41 poeng.

Mobiltelefonene er heller ikke særlig grønne, skal vi tro tallene fra Greenpeace. Samsung SGH-F268 kommer på førsteplass med 5.45 poeng.

LES OGSÅ: Få kroner gir grønnere tider

Testens vinnere er pc-skjermene. Helt på toppen ligger Lenovo L2440x wide med 6.90 poeng, noe som altså er testens høyeste poengsum. Skjermen blir omtalt som milevis forran konkurrentene, og den får skryt for å være PVC- og BFR-fri, samt å bruke gjenbrukt materiale.

- Vi ser at poengsummene ellers er ganske jevne, og det tyder på at det foregår et kappløp om å være mest miljøvennlig, skrives det i rapporten.

LES OGSÅ: Vil betale mer for grønn it

IT-Karriere