Her betaler de med NFC i dag

I denne distrikts-kommunen har 700 brukere og 30 utsalgssteder trådløs betaling.

Publisert Sist oppdatert

I Hol kommune, med sine 4500 innbyggere - hvorav flesteparten bosatt i det velkjente vinterparadiset Geilo, har betaling via Near Field Communication (NFC) allerede pågått en stund.

Hvis man ser bort fra Oslo-piloten til Telenor, betyr det at Hol er først ute med NFC. Og i motsetning til Telenor, er det på Hol ikke snakk om noe pilotprosjekt heller, men et fullverdig fungerende system.

Hol Sparebank fra Terra-konsernet har samarbeidet med Terra Finans Kredittbank og Oberthur Technologies om prosjektet, som de har jobbet med de siste 8-9 månedene.

- Vi måtte ha med oss en sparebank i prosjektet. Så måtte vi få med oss verdikjeden, man må ha brukerstedene med seg, sier Karl-Richard Floer, direktør for kort og betalingsløsninger hos Terra Finans og Kredittbank.

30 steder, 700 brukere

Butikk og øvrig næringsliv i Geilo stilte seg svært så positive når Terra fortalte hva de skulle gjøre og hvilke muligheter det ville gi for Geilo. Allerede på dag én meldte 18-19 butikker seg på. Til dags dato er det 30 næringsvirksomheter som støter NFC-betaling, alt fra blomsterbutikken til sportsbutikken til puben.

Men det kreves to for å danse tango, som man sier. Det hjelper ikke med 30 terminaler om ingen bruker dem. Så de måtte få med seg brukerne også. Hol Sparebank ringte alle kundene sine med Visa-kort, rundt 700 personer, og fortalte om hva som var på gang. Ifølge Floer var det udelt positivitet blant dem.

- Så sendte vi ut nye kort til alle kortinnehaverne i november. Første kommersielle transaksjon, hvis vi ser helt bort fra testene, foregikk 2. desember, sier Floer.

SVEIP&PAY: Så lenge det du kjøpet ikke koster mer enn 175 er det grinende enkelt å betale med NFC - så lenge butikken har terminal som støtter det og brukeren har bank som støtter det. (Foto: Terra)

- Og siden den tid har vi kunder som har brukt kortet på Geilo såvel som USA og London.

Disse områdene har nemlig også begynt å få på plass NFC-støtte. Under OL i London vil NFC-basert kjøp av billetter bli et utstillingsvindu for konseptet.

Konseptet gjør at du betaler ved å vifte kortet i nærheten av terminalen, du trenger altså ikke stikke det inn i en sprekk som såvidt er stor nok slik at brikker registreres. Du slipper også pinkode.

Mobil på vei

Foreløpig har de ikke fått mobiltelefonbasert NFC i gang, men det er på vei. De har valgt å kjøre et litt forsiktig beløp der de i første omgang støtter Iphone 4, der antenne og kredittkortdata legges i telefonens beskyttelsescover, og det hele kombineres med en app.

- Der kjører vi først interne tester med våre ansatte, før vi ruller ut. I første gang rundt 100 kunder, men flere om interessen blir stor. Det skjer snart, vi venter på endelig godkjenning i App Store. Fire av våre ansatte skal teste det i januar/februar for å sikre at det fungerer, før det rulles ut i ferbruar/mars, sier Floer.

Per i dag er NFC-grensen i løsningen på 175 kroner på småbeløp, men det er nye versjoner av terminalen på vei som partene skal teste utpå våren som støtter høyere beløp mot en en slår inn pinkode på mobilen.

Det er kredittkort som er støttet, via Visas Paywave-teknologi. I sitt Oslo-prosjekt brukte Telenor og DNB Mastercard Paypass. Men det er likevel fritt frem for brukerne i Geilo å betale med sine trådløse Visa-kort på Oslo-terminaler som fikk støtte for det i forbindelse Telenor-piloten.

- Det kom i drift i desember. Blir det fortsatt brukt?

- Vi har ikke fått tall ennå, men ut fra næringslivet og banken vet vi at det brukes - og at det brukes ofte.