Her er de sju skitneste it-jobbene

It-jobber er ikke alltid pene jobber. Noen ganger må man få møkk på fingrene. Her er de sju skitneste.

Publisert Sist oppdatert

Skitne jobber, som å hacke 30 år gammel kode eller å jobbe med support, er nødvendige. Mestrer du en av de syv jobbene nedenfor er du trolig garantert jobb, men det er ikke sikkert du liker den. Med drahjelp fra vårt søstermagasin Infoworld og journalist Dan Tynan, presenterer vi et knippe skitne, men helt nødvendige jobber.

Nummer 7: Arkeolog for gamle systemer

Søker: INDIVIDER SOM KJENNER 3270, VAX/VMS, COBOL, AS/400 OG ANDRE ELDRE SYSTEMER SOM INGEN ANDRE HUSKER. MÅ TAKLE Å SKRIVE MED STORE BOKSTAVER OVER LENGRE PERIODER. SØKERE MÅ VÆRE MINIMUM 55 ÅR.

Man skulle tro at disse gamle systemene hadde dødd ut for lenge siden, men store selskaper, spesielt innen finans, industri og det offentlige holder fast ved dem som en full sjømann klenger seg til en stolpe. COBOL-utviklere er faktisk fremdeles meget ettertraktede.

- Verdien av folk med kompetanse på slike systemer har gått ned over en lang periode. Når bedriftene nå ikke finner noen som kan arbeide på dem, blir situasjonen snudd rundt. Hvis du er en konsulent som spesialiserer seg på en av disse gamle teknologiene, har du funnet en meget god nisje, sier Andrew Gelina, toppsjef i Syinx Consulting.

Nummer 6: Support-zombie

Vi tilbyr: Glimrende mulighet for personer med lav selvfølelse og som elsker å gjøre mange ting på en gang. Kan du lese fra et manus, er det et pluss. Store muligheter til å avansere til insektskraper, nytt passord-tekniker eller taperotasjonkoordinator.

Her er jobben alle it-folk hater. På den annen side, brukerne er ikke så glad i support-folka heller.

- Når du kontakter it-support, føler mange at de enten snakker med en idiot eller at de selv blir behandlet som en, sier Kris Domich, datasenter-konsulent i Dimension Data.

Mens flere selskaper beveger seg mot døgndrift, trenger de også tjenestene fra den mer spesialiserte supportvampyren. Han eller hun holder seg unna sollys og lever livet sitt ved gløden fra dataskjermen.

- Hvorfor denne personen faktisk foretrekker nattarbeid er et mørkt, mørkt mysterium som alltid vil eksistere på tvers av rom og tid, sier Lawrence Imeish, seniorkonsulent ved Dimension Datas Converged Communications Group.

Nummer 5: Omstartspesialist

Søker: Individer for brukersupport på stedet. Må ha kjennskap til tre-fingers Ctrl-Alt-Del hilsing og rekonfigurasjon av strømkabler. Bør kunne motstå en variasjon av miljøer og personligheter. Våpenløyve er en fordel. Individer med store temperamentsvingninger trenger ikke søke.

Denne er nært beslektet med support-zombien, men befinner seg enda lengre nede på totempælen. I motsetning til zombien må han her dra ut i den fysiske verden og takle virkelige mennesker.

- Det som gjør på stedet-support så skittent er å være i kontakt med mennesker. Folks datamaskiner er ofte vrak. De sender deg inn i et lite rom, dekket av støv og dritt. Tastaturet er ødelagt og musen virker ikke, men de er vant til det, sier Joel Bomgar.

Han brukte sine erfaringer med en slik jobb til å starte et selskap som spesialiserer seg på fjernsupport.

Nummer 4: Fredsmegler på kryss av avdelinger

Søker: Selvgående person med kompetanse på moderering av krangler mellom krigførende fraksjoner i samme selskap eller mellom sitt eget selskap og kunden. Må ha kunnskap i egostryking, manipulativ massasje og kampsport.

Du spøker ikke med interne konflikter. Dessverre må krigførende avdelinger før eller siden samarbeide. Det er da man roper etter forhandleren.

Dette skjer ofte når forskjellige fraksjoner trenger å samarbeide om for eksempel en selskaps-wiki, et intranet eller en portal. Noen må være torpedoen som får alle til følge de samme reglene.

Et typisk problem er at it-folka ønsker å sentralisere kontrollen, mens brukerne ønsker raskere fremdrift uten restriksjoner. De ønsker ikke å vente på it-avdelingen før de gjør noe. Men det handler ikke bare om nerder mot folk i dress. Nerdene fører også interne kamper, og fredsmegleren føler da ofte at han eller hun gjeter katter.

Nummer 3: Spioningeniør (hemmelige tjenester)

Søker: Sleipe individer som er komfortable med å lyve, fuske, stjele eller gjennomføre datainnbrudd for å teste bedriftsnettverk. Du må ha kjennskap til hacking, destruktiv programvare og svindel. Du må kunne ta rollen som skadedyrbekjemper eller brannmann. Vennligst legg ved rulleblad sammen med cv-en.

Dette er en skitten jobb som faktisk virker morsom. Jim Stickley jobber for for selskapet TraceSecurity. Hans jobb er å lure seg inn i kundenes kontorer, snike seg inn i datasentrene deres, rappe viktig informasjon og deretter vise dem hvordan han gjorde det.

Han får kle seg ut i alle mulige uniformer, men foretrekker brannmannutstyret.

- Jentene faller som fluer, sier han.

Rutinen er som så: Først tar Stickley og kollegene hans over eposten til kunden og booker et møte. Så dukker de opp i den rette uniformen, og det tar ikke lang tid før de kan gå rundt på egen hånd i bygget. Så sniker de seg inn i sikkerhetsrommet og tar alle backup-tapene, laster ned trojanere på serverne og plugger inn trådløse komponenter i nettverket slik at de kan hacke det fra parkeringsplassen. Stickley sier han har lurt seg inn i mer enn 1000 lokasjoner uten å ha blitt fersket.

Nummer 2: Migrasjonsspesialist for datasentre

Stillingen innebærer flytting og rekonfigurasjon av datasentre over umulige avstander med latterlig korte tidsfrister.

Flytting av datasentre er en skitten jobb. Du skal ta ut alle pluggene, rydde og vaske møkk som har samlet over mange år. Men det verste er å sette datasenteret sammen igjen. De fleste datasentre er ikke merket ordentlig og har blitt satt sammen av ti forskjellige konsulenter og ansatte som alle har sin måte å gjøre ting på.

Nummer 1: Kloakkslamsystemarkitekt

Søker: Personer med demonstrert kompetanse på å klemme seg over, under eller mellom trange rom for å løse tekniske problemer. Kandidatene må være forberedt på å arbeide lange dager for liten lønn under dårlige forhold.

Noen ganger er skitne jobber rett og slett skitne jobber. I dag finner vi teknologi over alt: På oljeplattformer, i kloakksystemet, hvor som helst.

Dan King jobbet for et renseanlegg for kloakk i Texas på midten av 1990-tallet.

- Jeg var ansvarlig for å krype rundt omkring på slamtørkeren, der hvor bæsjen går etter at den er fjernet fra vannet. Der var jobben min å programmere datamaskinene til å kjøre maskineriet på en måte slik at slammet ble tørt nok, men ikke så tørt at det ville begynne å brenne.

Dette var en jobb han ikke ønsket å ha for resten av livet, så King videreutdannet seg og jobber nå som SAP-konsulent.