Her er fjorårets it-vinnere og tapere

Her er fjorårets it-vinnere og tapere

Økt omsetning for de største, men 30 prosent lavere driftsoverskudd.

Finansavisen har gått gjennom Norges 500 største it-selskaper i 2008, og sett hvordan disse klarte seg i gjennom finanskrisens første år.

Samlet sett økte omsetningen med over seks prosent, noe som er høyere enn hva de klarte året før. Samtidig faller driftsoverskuddet med nesten en tredjedel (30 prosent).

Men ikke alle har økt omsetningen. Den som krympet mest i 2008, er ifølge Finansavisen Hattelandgruppen. Konsernet har 230 ansatte og består av 17 selskaper, som Hattelco og PS.no. De endte totalt sett med hele 571,5 millioner kroner mindre i omsetning i 2008. Også Tele2 er en av omsetningstaperne, med et fall på 265,1 millioner kroner.

One Call sliter

- Den viktigste grunnen til at vi tapte penger, skyldes valutasvingninger i vår disfavør. I tillegg var markedet vanskelig i fjor, sier konsernsjef Karl Johan Lier i Hattelandgruppen til Finansavisen.

De som økte omsetningen mest, er blant annet Telenor, Atea, EDB, Eltek, Komplett, Tandberg og Ergogroup. Telenor økte omsetningen med hele 4,7 milliarder kroner.

Finansavisen melder videre at de som driver dårligst, det vil si de med svakest driftsmargin, blant annet er Birdstep, Mediehuset Nettavisen, Riks TV, Funcom og One Call.

De aller største

Driftsmargin-vinneren er Tampnett, som blant annet leverer fiberopptikk til oljeplattformer. De hadde en margin på 54,4 prosent. Videre gjør også Nettby Community, ABC Startsiden, Eniro Norge, CA Norge og Max Manus det bra. Sistnevnte utvikler og selger programvare for norske helseforetak.

- Det blir feil å fokusere på at marginen var over 30 prosent i fjor. Det går opp og ned. Det var veldig bra i fjor, men det skal ikke fortsette slik hundre år fremover, sier administrerende direktør Jens Aasmundtveit i Max Manus til Finansavisen.

Det suverent største, norsk it-selskapet er fortsatt Telenor. Med over 97 milliarder kroner i omsetning, ser det ikke ut til at den plassen står i fare for å forsvinne med det første. Her er de ti største, norske it-selskapene, med omsetning i millioner kroner parantes.

1. Telenor (97,2)

2. Atea (14,8)

3. EDB (7,9)

4. Netcom (7,6)

5. Eltek (6,0)

6. Ergogroup (5,7)

7. Tandberg (4,6)

8. Komplett (4,3)

9. Visma (3,0)

10. Tele2 Norge (3,0)

Les om:

IT-Karriere