Her er Norges it-fremtid

Emilie Thorsrud er 13 år og har en idé til en app. - Sånne jenter trenger vi, sier Heidi Austlid i Ikt-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Emilie går på Sten-Tærud Skole og er 13 år. Hun har levert et forslag til Drømme-app-konkurransen, som er en del av den europeiske E-skillsweek, og som Ikt-Norge har videreført i Norge.

Idéen til Emilie er enkel og grei. Appen er en handleliste hvor du kan legge inn alt fra mat til sykler. Du legger inn hvilken butikk du kjøper av og hvilket produkt, trykker "kjøp" og så kommer varen levert på døra og du betaler til personen som kommer med varen.

- Jeg tenkte det er mange som har dårlig tid til å handle, og med en app kan de bare skrive inn hva de vil ha og fra hvilken butikk, så leveres det på døren, sier Thorsrud.

Pappa vet hvordan.

Selv bruker jenta en mobil med mange apper.

- Jeg bruker musikkapper, og spill, og Twitter og Facebook. Jeg har også noen praktiske apper, som Trafikanten for eksempel.

Thorsrud fikk vite om Drømmeappen gjennom Facebook, hvor hun er inne hver dag. Idéen til appen synes hun er god nok til å bli med i konkurransen, men hvordan man lager en app, vet ikke Thorsrud helt.

- Jeg tror pappa vet hvordan man lager det.

En annen som har levert gode forslag er Alexander Ulen (17) fra Frogn videregående skole. Han har levert tre forslag. Et av dem er en app for russen som kobler seg opp mot ulike russetjenester. Appen kan brukes på de store treffene som Tryvann, Lillehammer og Stavanger og på ulike nettbutikker. Den har også enkle veibeskrivelser til treffene og nyheter om hva som skjer.

Mange potensielle gründere.

Ikt-Norge har fått i alt rundt 200 forslag i konkurransen om Drømmeappen. De aller fleste er sendt inn av personer mellom 14 og 18 år, men det er en del fra 13-åringer også (den laveste alderen for å være med).

- Dette er gull verdt. Vår største utfordring i Norge er å få flere kloke hoder på it. Vi trenger folk som er kreative, og vi trenger nerdene, sier Heidi Austlid i prosjektet.

Ifølge Austlid er den største delen av søkere gutter. Likevel er det mange gode forslag fra jentene, også.

- Det er mange potensielle gründere her. Kanskje vi får en ny Wordfeud? Vårt mål er å hjelpe idémakerne frem.

Hun ser mange positive effekter av Drømmeapp-konkurransen. Særlig at kvinner finner veien til it-bransjen er viktig.

- Vi har ikke råd å utelukke halvparten av befolkningen i denne viktige bransjen. Å se at 13 år gamle jenter sitter på gode ideer, og har lyst å fortelle verden om det, er så bra. Ingenting er viktigere enn å bakke opp unge talenter, avslutter hun.

En uavhengig jury velger fem Drømmeapp-deltagere som 14. og 15. april får programmeringshjelp til å lage sin app.