HP kutter alle lønninger

HP kutter alle lønninger

Toppsjefen Mark Hurd vil kutte lønna til alle HP-ansatte. I Norge blir det frivillig.

(Saken er oppdatert med norsk kommentar, 11.51) HP har fått kniven på strupen Selskapet skal kutte hardt for å takle de vanskelige økonomiske tidene. Det amerikanske giganten har bestemt seg å kutte lønna til alle ansatte. Hardest rammet blir toppledelsen.

Ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste skal lønningene til alle HP-ansatte ned mellom 2,5 og 20 prosent. I alt har selskapet 320.000 ansatte.

Toppen først

HPs toppsjef Mark Hurd mister en av hver femte dollar han får utbetalt. Det betyr at inntektene hans går ned med 20 prosent. Arbeidende styremedlemmer må kutte femten prosent. For øvrige toppledere senkes lønna med ti prosent.

Alle andre fastansatte vil gå ned med fem prosent. For innleid personell går inntektene ned med 2,5 prosent.

Frivillige kutt

Ifølge HPs norgessjef Eivind Roald betyr det ikke at norske ansatte får lønnskutt.

- Det er ingen som automatisk får kuttet lønnen sin i Norge. Derimot har Corporate forespurt alle ledere og medarbeidere globalt, også i Norge, om å akseptere en lønnsreduksjon.  Det vil bli opp til den enkelte å akseptere en slik reduksjon. Dette har også med hvordan det norske lovverket er formet.  Dette er heller ikke noe nytt fenomen i HP.  I tidligere tider har vi også brukt denne form for felles ”dugnad”, skriver Roald i en epsot til Computerworld.

Roald påpeker at selskapet prøver å unngå store nedbemanninger med tiltaket.

- Det er viktig å sette dette tiltaket inn i en større sammenheng.  HP både globalt og lokalt leverer solide og gode resultater.  Derimot er det vanskelig i disse tider å forutsi hvordan fremtiden vil bli.  HP ønsker å stå sterkt rustet til å møte den forventede oppgangen som vi vet vil komme.  I stede for å foreta større nedbemanninger, vil vi derfor forsøke andre tiltak som bidrar til at vi kan redusere kostnadene våre uten å ty til nedbemanning, skriver han.

Krise

Lønnskuttene er ikke de eneste tiltakene HP gjennomfører for å takle krisen. Selskapet foreslår drastiske kutt i reisekostnader og andre typer interne kostnader.

Samtidig er det klart at en reduksjon på 25.000 arbeidsplasser gjennomføres. Frem til i dag har 9.000 personer forlatt konsernet.

HP la onsdag frem nye resultater, og både resultat og omsetning sank. Prognosene skrus ned på grunn av finanskrisen.

Les om:

IT-Karriere