HP sliter med produktsalg

HP sliter med produktsalg

Tre prosent nedgang i omsetningen og 17 prosent fall på resultat gjør at HP kutter videre i staben.

Gartners pc-salgsanalyse viste at HP har vokst med 1,2 prosent fra i fjor til i år, målt i antall enheter. Selskapet sitter nå med 22,8 prosent av markedet.

Men omsetningen går like fullt nedover, viser deres nyeste kvartalsresultat. Omsetningen har falt med tre prosent, til 27,4 milliarder amerikanske dollar, og selskapet skylder på finanskrisen. Resultat før skatt faller hele 17 prosent, fra 2,1 milliarder.

Det hele får konsekvenser. Omtrent to prosent av staben må gå, rundt 6000 folk av de 321.000 ansatte. Dette kommer i tillegg til kutt annonsert i september 2008.

Men resultatene holdt uansett forventningene til analytikerne. HP går fortsatt med overskudd, på 1,7 milliarder dollar.

Tjente på tjenester

Det kunne riktignok gått mye værre om det ikke var for salg av tjenester, som nærmest doblet seg sammenlignet med fjoråret. Dette mye på grunn av overtakelsen av Electronic Data Service (EDS). Omsetningen herfra lå på 8,5 milliarder.

Det kuttes allerede massivt i EDS. I september 2008 kom det frem at hele 24.600 ansatte må gå fra HP, de fleste fra EDS ettersom toppsjefen vil unngå store kutt i selve HP. Selskapet kan informere om at omtrent halvparten allerede er borte, ifølge Computerworld USA.

Fordelt på andre områder gikk det nedover. Lagringsomsetning gikk ned 24 prosent, bærbare ned 13 prosent, printeravdelingen tapte 23 prosent omsetning, desktop falt 24 prosent, servere i midtsegmentet falt 21 prosert og industriservere falt med 29 prosent.

- Bedriftene sitter på gjerdet

Områder HP derimot ser fremgang er i det Kinesiske markedet og i konsumentmarkedet i USA.

- Jeg tror egentlig vi trenger tall fra et annet kvartal for å lage en meningsull konklusjon rundt hvor vidt det her betyr at det er en slags oppsving eller noe lignende på gang, sier styreformann og administrerende direktør i HP Mark Hurd.

Også forrige kvartal var ikke HPs inntjening noe å hoppe i taket for. Hurd tror ikke den leie bedriftstrenden vil endre seg i 2009.

- Vi har kunder som sier «Vi venter så lenge vi kan, til vi må kjøpe». It-sjefene har fått strenge ordre som sier «Ta den ifrastrukturen og sørg for at den fungerer. Vær forsiktig med nye prosjekter du starter, og om du kan unngå å starte prosjekter, så unngå det», sa han i en konferanse med analytikere tirsdag.

Tall i milliarder dollar

Q2 2009

Q2 2008

Omsetning

27,4

28,3

Resultat før skatt

1,7

2,1