HP sparker Apotheker

HP sparker Apotheker

Leo Apothekers dager som HP-sjef er talte. Meg Whitman tar over.

Leo Apothekers dager som HP-sjef er talte. Det ble klart i natt, da det ble kjent at HP-styret med styreformann Ray Lane i spissen har utnevnt Meg Whitman til ny CEO i selskapet.

Stigende misnøye og økende press fra Wall Street-investorer ligger bak HP-styrets beslutning om å vrake Leo Apotheker fra sjefsstolen under ett år etter at han overtok, melder kilder ifølge Reuters.

Apotheker har foretatt en rekke strategiske grep etter at overtok ledelsen i it-giganten i november i fjor, og ikke alt har falt i like god jord hos Wall Street-investorene.

En serie med skuffende kvartalsresultater samt en voksende oppfatning i markedet om at Apotheker ikke har en klar oppfattelse av hvilken kurs selskapet fører nører opp under misnøyen, ifølge Marketwatch.

HP-aksjen nær halvert

Apotheker fikk dermed nesten ett år i sjefsstolen etter at han overtok i slutten av september i fjor.

Onsdag denne uken steg HP-aksjen kraftig da rykter om Apothekers mulige avgang nådde aksjemarkedet. I løpet av året Apotheker har sittet ved roret, er verdien av selskapet nesten halvert.

Fra utgangen av september i fjor til dags dato utgjør kursfallet 46,2 prosent.

Selskapet har nå en markedsverdi på 44,65 milliarder dollar.

Viderefører strategi

Utnevnelsen av Whitman som ny HP-sjef innebærer ingen strategisk kursendring for selskapet, ut over de endringene hennes forgjenger allerede har annonsert. Det kom frem i et intervju Bloomberg har hatt med Whitman. Den nye HP-sjefen satser dermed på at eierne vil bli mer tilfreds med stø kurs enn nok en runde med strategiske kursendringer introduseres.

Det betyr blant annet at pc-divisjonens fremtid forblir usikker. HP har annonsert at det vil vurdere fremtidige strategiske veivalg for divisjonen, uten å spesifisere nærmere om hva dette konkret betyr. Et sannsynlig utfall er at divisjonen blir skilt ut som en selvstendig forretningsenhet og helt eller delvis solgt til nye eiere.

Det innebærer blant annet at HP står ved kjøpet av det britiske programvarehuset Autonomy for 10,3 milliarder dollar, et oppkjøp som tolkes som at HP er i ferd med å vri seg i retning av å bli en programvareleverandør.

Ikke overrasket

I analytikerkretser er man ikke overrasket over reaksjonene man nå ser i markedet.

- Leo er i ferd med å gjennomføre en veldig tøff og aggressiv kursendring for HP. Det har frustert mange investorer. Jeg er ikke overrasket over ryktene, sier IDC-analytiker Crawford Del Prete ifølge Marketwatch.

Whitmans signaler om å videreføre kursendringen Apotheker har introdusert er gjenstand for diskusjoner i analytiker-kretser.

Chris Whitmore, analytiker ved Deutsche Bank AG, mener ifølge Bloombert at HP ikke burde ha åpnet for et mulig PSG-salg uten å ha en konkret plan for dette klar. Whitmore er dessuten av den oppfatning at HP har betalt en stiv pris for programvareleverandøren Autonomy.

Les om: