HR-sjef for dårlige tider

HR-sjef for dårlige tider

Hun har kunstutdannelse, seks barn og vil ha Osama bin Laden på middag. Møt HR-direktøren i Bluegarden.

Den største trusselen for dagens bedrifter er at de slutter å utvikle staben sin. Mange forretninger kutter investeringen i mennesker i nedgangstiden. Og det kan ha katastrofale følger for en organisasjon.

- I dårlige tider er det mange som slutter å investere i sine medarbeidere. De ansatte utgjør ofte mellom 70 til 80 prosent av de totale kostnadene. Da blir det lett å tenke på mennesker som kostnad, og ikke som ressurs, sier Sissel Sare, HR-direktør i Bluegarden.

I en nedgangstid går selskapet fra "nice to do" til "need to do", eller fra det å gjøre hyggelige ting til å gjøre nødvendige ting. Og det går altfor ofte ut over utviklingen av kompetanse.

- Det er viktig å tenke på hvordan man kan ivareta talentene i bedrifter, sier hun.

Utradisjonell karriereløp

Sare har gjennom sin karriere sette mange ulike deler fra samfunnet. Hun startet med en kunstutdannelse, og jobbet med reklame og design. Senere kom hun i finansbransjen, og det siste halvannet året har hun vært HR-direktør i Bluegarden, et selskapet leverer lønn- og personalløsninger. I tillegg hadde hun tre barn før hun var 25.

- Jeg tror det er bra å velge litt utradisjonelle studier og karriereløp. Det kan være en styrke å skifte spor og finne ut mer av om deg selv, sier hun.

Som HR-direktør blir hun heller ikke sur når noen av de ansatte kommer til henne for å få hjelp til å komme seg ut av bedriften. Medarbeidere uten motivasjon er ingen fordel for begge parter.

- Ikke skifte jobb når man er mest frustrert, da tar vi ofte dårlige valg, sier hun.

Museer og kunstutstillinger

Det å finne balansen mellom jobb, karriere og fritid er noe alle må finne ut av selv. Sare selv finner tid til å lese rundt 20 romaner hvert år, og seiler ofte på havet. I tillegg er hun ofte på kunstutstillinger, museer og andre kulturelle hendelser.

- Det kan være en fordel å få barn tidlig i livet, man får mer tid senere. Jeg er opptatt av at unge kvinner innser at det ikke er enten eller, men at man godt kan kombinere karriere og barn, sier hun.

Hun mener man må prøve seg frem. Arbeidsgivere ønsker også folk som har annen type erfaring.

- Alle mennesker, om du er 22 eller 52, har sine ønsker. Tenk på din egen utvikling. Vi ansetter ofte mennesker som ikke fyller kravene i en stillingsutlysning. Da hjelper til komme inn i jobben. Og det er en tid at folk bytter jobb, det er en sunn utvikling, sier hun.

Saken fortsetter. Les videre på neste side.

Les om: