Hun kan bli verdens nest rikeste

Hun kan bli verdens nest rikeste

Facebook-sjefen Sheryl Sandberg blir steinrik etter børsnoteringen.

Med en årslønn på rundt 2,5 millioner kroner, inkludert bonus, er ikke selvgjorte Sheryl Sandberg noen fattig stakkar.

Blant annet fikk hun ekstra kompensasjon i form av aksjer og opsjoner til en verdi av 180 millioner kroner i 2011, ifølge Business Insider.

Men når Facebook går på børs blir hun en økonomisk gigant, og mest sannsynlig innehaver av tittelen "verdens nest rikeste selvgjorte kvinne", med en verdi på omtrent 11,5 milliarder kroner. Da er det bare Oprah Winfrey som er foran henne på lista. Av de som har bygget sin egen formue, vel å merke.

Hentet fra Google

Den 42-åringe to-barnsmammaen kom til Facebook fra Google i 2008. På denne tiden var Mark Zuckerberg og resten av Facebook-gjengen mest opptatt av å utvikle "et kult nettsted", og tanken var at dersom produktet var bra, så ville pengene komme av seg selv.

Desverre er det mer til å drive virksomhet enn å ha et godt produkt, og Sandbergs oppgave var å gjøre Facebook lønnsomt. Knapt to år senere gikk Facebook i pluss.

Den spede begynnelse

Sheryl Sandberg ble født i 1969 og gikk ut av Harvard med bachelorgrad i økonomi og en pris for beste økonomistudent i 1991.

På universitetet møtte hun professor Larry Summers, som er regnet som en av USAs fremste økonomer. Summers ble hennes mentor og studieveileder, og da han ble valgt til sjefsøkonom i Verdensbanken i 1991 inviterte han med seg Sandberg som sin forskningsassistent.

Hun fullførte mastergrad i økonomi i 1995, og tilbrakte deretter noen år som administrasjonskonsulent i McKinsey & Company.

Karrieren tar av

Da Sandbergs tidligere mentor og sjef ble utnevnt til Secretary of the Treasury under Bill Clinton fra 1996 til 2001 ansatte han Sandberg som stabssjef.

Her fikk hun bryne seg på ettergivelse av gjeld for u-land under finanskrisen i Asia. Etter å ha jobbet for Clinton-administrasjonen gikk turen til Google hvor hun landet jobben som global salgsdirektør.

Hos Google hadde Sandberg blant annet ansvar for å sørge for å gjøre Google til en lønnsom bedrift. Sandberg sørget for å fylle bankkontoen til selskapet, og var ansvarlig for oppbygging og strategi for Googles globale reklamesalg.

Hun var også en viktig pådriver for "Googles filantropiske arm", Google.org.

Fjesboka frister

Sandberg møtte Facebook-Zuckerberg i et juleselskap hos Dan Rosensweig, som da var daglig leder i Yahoo. Zuckerberg var ikke egentlig ute etter en daglig leder for Facebook, men de to fant tonen, og hadde flere lange samtaler over de neste par månedene, skriver The New Yorker.

Zuckerberg mente Sandberg var perfekt for Facebook, som ikke egentlig hadde noen plan for å tjene penger på virksomheten sin. Hun takket ja, og begynte som daglig leder i Facebook i mars 2008.

Sandberg har nå ansvar for salg, markedsføring, forretningsutvikling, personal, kommunikasjon og administrative retningslinjer i selskapet, ifølge Ted.

Sandberg er også en av Facebooks viktigste ansikter utad, i tillegg til grunnlegger Zuckerberg selv.

Selvgjort er velgjort

Knapt fire år er gått siden Sandberg begynte i Facebook, og selskapet er nå på vei til å bli den største børsnoteringen i både amerikansk og teknologisk historie.

Hvis den lykkes kan Sandberg bli verdt rundt 11,5 milliarder kroner, som altså kan sende henne nesten til topps på listen over "verdens rikeste selvgjorte kvinner", ifølge Business Insider.

Oprah Winfrey på førsteplass har nesten 16 milliarder kroner på bok. Andreplassen tilhører foreløpig HP-sjef Meg Whitman med 7,5 milliarder kroner.

Les om:

IT-Karriere